Događaji

ARCA 2016

Dalmatinskim inovatorima nagrade na izložbi inovacija

Dalmatinskim inovatorima nagrade na izložbi inovacija

Nakon tri dana održavanja, jučer su u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu svečano dodijeljene nagrade i priznanja Međunarodne izložbe inovacija ARCA najuspješnijim hrvatskim i inozemnim inovatorima. Najznačajnija nagrada izložbe, Grand Prix, pripao je jedinstvenoj inovaciji na svijetu - Samohodnom vagonu za rasuti teret Radionice željezničkih vozila Čakovec.

Na ovogodišnjoj izložbi predstavljeno je 180 inovacija iz Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Kine, Irana, Poljske i Rumunjske i to od praktičnih inovacija za svakodnevnu uporabu, preko inovacija iz vojne industrije do znanstvenih projekata i otkrića. Najboljima su jučer uručene zlatne, srebrne i brončane medalje.

Zlatom su nagrađene inovacije Zelena kućna elektrana tvrtke Končar električni uređaji d.d iz Dicma i Električni karting i Marinedron - univerzalno mini plovilo na električni pogon, inovacije s kojima se predstavio Šibenčanin Bojan Cinotti.

Srebrnu medalju dobili su pak Mate Vuković iz Makarske i Mirko Vuković iz Vrgorca za Samoposlužni aparat s rashladnom jedinicom i video monitorom i Stipe Latković iz Piska i tvrtka Dr. Luigi iz Šestanovca za metodu Mjerenja visinske razlike donjih ekstremiteta (3D dijagnostika stopala).

Šibenčanin Radomir Vukša nagrađen je brončanom medaljom za Multi praktik frezu. Broncom su nagrađeni i Marinko Biškić iz Splita i tvrtka Luxor iz Solina za čokoladni namaz s maslinovim uljem, Duje Duplančić i Marin Jurašin iz Splita za Y čaše te Splićanin Boris Ukić za Elektronički bljeskač BU 230V.

Na ARCI su se ove godine predstavili i Ivan Mrvoš iz Solina s Pametnom klupom Steora, Boris Dumančić iz Solina s Idejnim projektom za obranu od poplava i proizvodnju električne energije. i Ante Glavurdić iz Sinja s Turbo trup broda.

Međunarodna izložba inovacija ARCA već se 14. puta održala u Zagrebu u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske. Visoka pokroviteljica izložbe bila je Predsjednica Republike.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.