Crna Kronika

Vozač se od traume liječi 2 godine

Za nehotičnu smrt djeteta vozač Hitne dobio 9 mjeseci

Za nehotičnu smrt djeteta vozač Hitne dobio 9 mjeseci

U obrazloženju presude sutkinja Sandra Kantolić kazala je da se takva tragična pogreška može dogoditi svakom vozaču

U mučnoj atmosferi s roditeljima koji još nisu preboljeli smrt djeteta, te s okrivljenim koji je lomio prste potpuno izgriženih noktiju, Tomislav Račić (34) nepravomoćno je osuđen na 9 mjeseci jer je 31. listopada 2006. nehotično nasmrt pregazio Stelu Župančić (6).

Račić, vozač hitne s 14-godišnjim iskustvom koji se još od tragedije na Malešnici psihijatrijski liječi, branio se da je toga dana vozio Mimarinom te da je u Malešnicu skrenuo kroz zeleno svjetlo na semaforu. Kazao je da je pred pješačkim prijelazom zastao, propustio dvoje djece te da je nakon toga polako nastavio dalje, a da pokojnu djevojčicu nije ni primijetio nego mu je suvozač zavikao: "Dijete! Dijete!"

Tri metra izvan pješačkog prijelaza vozilo je naletjelo na djevojčicu, odbacilo ju metar i pol, a potom i pregazilo. Tužiteljca je u završnoj riječi podsjetila na zaključak vještaka da je Račić mogao vidjeti djevojčicu kroz vjetrobransko staklo, iz čega je zaključila da Račić nije pazio iako je vozio polako.

Odvjetnik roditelja zaključio je da je suvozač očito pratio što se događa, za razliku od vozača. Račićev je pak branitelj istaknuo da se okrivljeni i danas liječi od traume te da mu je već samo suđenje kazna, a da bi osuda bila odmazda. Za smrt djevojčice kazao je da su krivi oni "koji su je pustili da se bez nadzora kreće po ulici", što je duboko pogodilo roditelje u sudnici, te da je djevojčica u stvari istrčala pred automobil.

U obrazloženju presude sutkinja Sandra Kantolić kazala je da se takva tragična pogreška može dogoditi svakom vozaču.


Reci što misliš!