Crna Kronika

Pljačka

Pariz: Pljačku draguljarnice izveli Hrvati i Srbi?

Pariz: Pljačku draguljarnice izveli Hrvati i Srbi?

Svjedoci, odnosno kupci, koje je četvorka zajedno sa zaposlenicima stjerala u kut prijeteći im pištoljima, rekli su policiji da su pljačkaši međusobno razgovarali na jeziku koji im je zvučao kao 'srpsko-hrvatski'

Za jučerašnju pljačku pariške draguljarnice Harry Winston, tijekom koje su lopovi u 15 minuta odnijeli nakit vrijedan 85 milijuna eura, policija sumnjiči zloglasnu skupinu Pink Panther, čiji su članovi iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne.

Svjedoci, odnosno kupci, koje je četvorka zajedno sa zaposlenicima stjerala u kut prijeteći im pištoljima, rekli su policiji da su pljačkaši međusobno razgovarali na jeziku koji im je zvučao kao 'srpsko-hrvatski'.

Međutim, policiji nije trebalo puno vremena da s istragom krene u tom smjeru, s obzirom na to da Francuska ima bogatu povijest velikih pljački koje su izveli kriminalci iz istočne Europe. Samo dva dana prije 'pljačke stoljeća' u centru Pariza, francuski je sud na zatvorske kazne od šest do petnaest godina osudio troje srpskih državljana koji su izveli seriju pljački na francuskoj rivijeri u razdoblju od 2001. do 2003. godine. Za njih se vjeruje da su članovi zloglasne grupe Pink Panther, koja je posljednjih mjeseci izvela niz pljački u svijetu te ukrala dragulje u vrijednosti većoj od 150 milijuna eura.

'Najveći problem s draguljima je taj što ih je vrlo jednostavno prokrijumčariti preko istočne Europe i zato vjerujemo da četvorka koja je u četvrtak opljačkala Harry Winston dolazi iz jedne od zemalja bivše Jugoslavije. To je područje 'Eldorado' za krijumčare dijamanata, a pljačkaši u četvrtak bili su vrhunski profesionalci koji su točno znali što rade i kada pljačka treba biti izvršena', rekao je za francuske medije glasnogovornik pariških specijalaca.

U četvrtak točno u 17.30 u draguljarnicu Harry Winston u blizini Champs Elyseesa ušlo je četvero ljudi. Dvoje ih je bilo odjeveno u žene, tako da su izgledali kao dva para, a u draguljarnici je bilo 15 ljudi. Izvukli su pištolje i sve osim dvoje zaposlenika stjerali u kut. Dvojici zaposlenika gurnuli su platnene vrećice u ruke i natjerali ih da unutra stave sav nakit koji je bio izložen te nakit iz tajnih pretinaca.

Kada su dobili pune vrećice, njih su dvojicu drškom pištolja udarili u glavu i bez ispaljenog metka izašli van, sjeli na motore i pobjegli. Policija je odmah pri dolasku u draguljarnicu zaplijenila sve videovrpce s nadzornih kamera i fotografije koje su dobili sa sigurnosnog sustava u Švicarskoj, također povezanog s draguljarnicom. Za pljačkaše je jasno da su bili profesionalci jer, osim što je krađa izvedena besprijekorno, pljačkaši su točno znali kada u draguljarnici nema zaštitara, a zanimljivo je da su nekim zaposlenicima znali i imena, zbog čega policija vjeruje da je četvorka dugo pripremala ovaj plan.

Francuski stručnjaci procjenjuju da će se ukradeni nakit uskoro naći na crnom tržištu, ali za vjerojatno čak 70 posto nižu cijenu od one kakvu bi imao na legalnom tržištu. Također pretpostavljaju da će većina nakita biti prodana u istočnoj Europi jer, kako tvrde, za luksuznim nakitom i satovima s potpisom na ovom području vlada veliki interes. Inače, vlasnici draguljarnice, koji žive u New Yorku, raspisali su nagradu od pola milijuna dolara za informaciju koja će policiju dovesti do pljačkaša. No, teško da će biti pronađeni, jer ako su uistinu članovi Pink Panthera, osim trojice Srbina, do danas je uhvaćena tek nekolicina, a od nakita koji su ukrali, pronađen je tek manji dio.


Reci što misliš!