Crna Kronika

Stradavanja djece

U nesrećama godišnje pogiba 830.000 djece

U nesrećama godišnje pogiba 830.000 djece

Uz prometne nesreće među pet vodećih uzroka stradanja su i utapanja, opekline, padovi i nenamjerno trovanje

Uslijed automobilskih nesreća, utapanja i drugih sličnih nesreća svake godine u svijetu godišnje pogiba 830.000 djece, što je iznenađujuće velika brojka koja predstavlja rastući ali često zanemarivan problem, priopćila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija, prenosi Totalportal.hr .

Izvješće sastavljeno na osnovu informacija 200 stručnjaka iz cijelog svijeta prvo je koje u globalnim razmjerima procjenjuje taj problem, a u cilju poticanja na djelovanje organizacija za promicanje javnog zdravlja i razvoja.

U izvješću se navodi da su prometne nesreće vodeći uzročnik smrti u nesretnim slučajevima, odnosno da u njima svake godine život gubi 260.000 djece dok se ozlijedi 10 milijuna.

Uzroci nesreća

Uz prometne nesreće među pet vodećih uzroka stradanja su i utapanja, opekline, padovi i nenamjerno trovanje

Afrika ima najvišu stopu slučajnih smrti, odnosno deset puta veću nego u bogatim zemljama poput Australije, Nizozemske, Novog Zelanda, Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva koje, po izvješću, ima najnižu stopu ozlijeđavanja djece.

Oko 95 posto pogibija dogodilo se u zemljama u razvoju, većinom afričkim, ali je problem akutan i u bogatijim zemljama gdje nesreće u nesrazmjerno većem broju pogađaju siromašne.

Oko polovica tih nesreća mogla se spriječiti raširenijom uporabom automobilskih sjedalica za djecu, pokrivanjem bazena s vodom u prostorima gdje se djeca igraju, podizanjem ograda koje bi djeci sprječavale pristup gradilištima i drugim već provjerenim mjerama, stoji u zajedničkom izvješću WHO-a i UN-ovog Fonda za djecu.

 


Reci što misliš!