Crna Kronika

Istraživanje pokazalo

Svaki peti Hrvat svjedok nasilja

Svaki peti Hrvat svjedok nasilja

Posebno su tragični odgovori na pitanje o tome koliko je danas prisutno nasilje u Hrvatskoj na koje je 72 posto ispitanika izabralo "najtežu kvalifikaciju", jako prisutno

Istraživanje pokazuje kako preko 80 posto Hrvata kaže da se danas susrećemo s raznim oblicima nasilja u Hrvatskoj, a svaka peta osoba zna za neko konkretno nasilje u obitelji ili kod prijatelja.

Najraširenija spoznaja o nasilju je ono koje se događa među djecom. Čak 70 posto ispitanih je kazalo da je čulo ili je su sami svjedočili nasilju među mladima. Nakon toga dolazi nasilje koje muškarci čine nad ženama, pa ono koje odrasli čine nad djecom, a najmanje se spominje ono koje žene čine nad muževima.

U istraživanju koje je proveo Gfk 97 posto ispitanika je reklo kako za nasilje doznaju iz medija, 39 posto od prijatelja, a manji postoci su u okviru šire obitelji ili na radnom mjestu. Posebno su tragični odgovori na pitanje o tome koliko je danas prisutno nasilje u Hrvatskoj na koje je 72 posto ispitanika izabralo "najtežu kvalifikaciju", jako prisutno, dok je svaki četvrti kazao da je "donekle prisutno". Ostala tri odgovora, koja su sugerirala da ima malo nasilja ili nisu mogli procijeniti, dala su samo tri posto ispitanika.

Hrvati smatraju da su u društvu najčešće prisutne prijetnje raznih oblika i ograničenje slobode, dok je manje fizičkog nasilja, seksualnog zlostavljanja i psihičkog maltretiranja. Kao najčešći razlog za nasilje ispitanici su izabrali alkoholizam, drogu i loš odgoj pa tek onda slijedi nezadovoljstvo, netolerancija prema različitima i nezaposlenost.

Ispitanici su iskazali i malu toleranciju prema nasilju. Tako čak 69 posto njih smatra da su neki oblici nasilja nad drugima neprihvatljivi i strogo kažnjivi zakonom, a 28 posto da su neprihvatljivi. Samo tri posto je reklo da su neki oblici nasilja nad drugima prihvatljivi u određenim okolnostima. Hrvati smatraju da policija i socijalne službe mogu najviše pomoći osobama izloženima nasilju, a dodaju i kako je razina zaštita osoba izloženih nasilju prilično neuspješna.

Svjedoci nasilja u Hrvatskoj najčešće bi pozvali policiju, dok bi se 26 posto njih sami upustili u sukob s nasilnikom. Čak 44 posto Hrvata se boji da bi i sami mogli postati žrtvom nekog oblika nasilja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.