Crna Kronika

Hladnokrvan počinitelj

Policija traga za manijakom koji je već napadao žene na Marjanu

Policija traga za manijakom koji je već napadao žene na Marjanu

Prema neslužbenim informacijama, nesretna je djevojka i silovana, no o tome još nema službene potvrde

Selene Margarit Graciano Maceda, 31-godišnja meksička državljanka koja je u Splitu boravila sa svojim bratom Emanuelom, zaklana je nožem, a onda brižno zakopana na padinama splitskog Marjana, javlja slobodnadalmacija.hr

Da je tijelo koje je u subotu oko 12 sati pronađeno nekoliko stotina metara zapadno od vrha Marjana, ispod spomenika prirodoslovcu i planinaru Umbertu Girometti, uistinu tijelo nestale Meksikanke u nedjelju je šturo potvrdila splitska policija, i to, kako se pretpostavlja, tek nakon što ga je njezin brat identificirao. Najavljena je i DNK analiza kako bi se otklonile bilo kakve sumnje. Prema neslužbenim informacijama, nesretna je djevojka i silovana, no o tome još nema službene potvrde.

Obavljena je obdukcija

Potražni psi koji su sudjelovali u potrazi stigli su iz Šibenika i Gospića.
- Nakon obavljenog očevida od strane dežurnog zamjenika Županijskog državnog odvjetništva u Splitu i djelatnika Odjela za očevide i kriminalističku tehniku Policijske uprave splitsko-dalmatinske, obavljena je obdukcija pronađenog mrtvog tijela ženske osobe, te je utvrđeno da se radi o meksičkoj državljanki čiji je nestanak prijavljen u srijedu, a koja je umrla nasilnom smrću. Kriminalističko istraživanje se nastavlja s ciljem utvrđivanja okolnosti njezina usmrćenja i pronalaženja počinitelja kaznenog djela ubojstva - navodi se u službenom priopćenju Državnog odvjetništva.

Policija je i dalje vrlo tajanstvena što se tiče bilo kakvih informacija o eventualnim sumnjivcima i počinitelju ili počiniteljima okrutnog ubojstva, no kako doznajemo, sumnja istražitelja okrenula se navodno prema nepoznatom manijaku koji je u nekoliko navrata već napadao žene na Marjanu.

Mediji su, naime, vrlo kratko zabilježili vijest da je 29. travnja, oko 22 sata, na Marjanu napadnuta 36-godišnja Sanja Č. iz Splita. Ženu je, kako smo tada izvještavali, dok je trčala u blizini teniskih terena na Benama napao nepoznati muškarac koji ju je srušio na pod, te nastavio udarati po licu i tijelu i teško je ozlijedio. Nakon brutalnog napada nepoznatog manijaka završila je splitskoj bolnici slomljenog nosa i čeljusti, te s potresom mozga.

Hladnokrvan počinitelj

Nepoznati napadač navodno je, kako doznajemo, koji mjesec prije također napao jednu ženu koja se šetala putem prema Telegrinu, najvišem vrhu Marjana. No, ona je tada kricima uspjela privući pozornost drugih šetača, pa je napadač pobjegao. Ni u jednom od ova dva slučaja, iako to javnost nije doznala, nije pronađen nepoznati manijak, a čini se da su napadi bili toliko munjeviti da nesretne žrtve nisu imale vremena niti ugledati napadača, pa tako policiji nisu mogle pružiti korisne informacije o njegovu izgledu.

Kako bilo, ne treba sumnjati da će splitska policija učiniti sve da otkrije brutalnog ubojicu ili više njih. Prema onome što je dosad poznato, vjerojatnije je da je u pitanju više počinitelja, jer teško je povjerovati da je samo jedna osoba mogla neopaženo, praktički usred bijela dana na Marjanu na kojem se pogotovo predvečer nalazi mnogo šetača, rekreativaca i turista, oteti, silovati, zaklati i potom vrlo brižno zakopati tijelo nesretne djevojke. Za takav monstruozan zločin treba biti dosta hladnokrvan i temeljit, odnosno proračunat.

Bila je sistemska inženjerka

Bili smo i jučer na Marjanu, no mjestu zločina nije se moglo prići. Niti stotinjak metara od početka makadamskog puta prema spomeniku Girometti naišli smo na policijsko vozilo i tri policajca koji su blokirali daljnji prolaz znatiželjnicima i novinarima. Kako smo doznali, nakon što su tijekom subote kriminalisti i ekipa za očevide splitske policije obavili svoj posao, u nedjelju rano ujutro na mjesto zločina stigla je ekipa forenzičara iz Zagreba koji su nastavili detaljnu analizu svih tragova.

Pokušali smo i jučer doći do Selenina dvije godine mlađeg brata Emanuela, no on nije želio razgovarati s novinarima poručivši da on nije nikakva vijest. U subotu navečer u Split su stigli i njihovi prijatelji, a ne rodbina, koji su se nalazili na odmoru u Francuskoj, tako da je Emanuelu sada puno lakše, jer u stranom gradu u kojem nije poznavao nikoga više nije sam. No, i dalje je utučen i cijelo vrijeme plače.

Selene je posljednje dvije godine i sedam mjeseci radila kao projekt-menadžer u konzultantskoj tvrtki "Alpha Consultoría" iz Mexico Cityja, a prije toga, kako stoji u njezinu profilu na biznis mreži Linkedin, isto toliko vremena provela je u u tvrtki "Tata Consultancy Services". Također, sedam mjeseci provela je radeći u meksičkom Ministarstvu za energiju, te prije toga u još nekoliko tvrtki. Završila je studij za sistemskog inženjera na Nacionalnom politehničkom institutu u glavnom gradu Meksika na kojem je studirala od 2000. do 2004. godine.

Živjela je prosječnim životom s majkom i bratom koji je također završio fakultet, te se ni ona, a ni njezina obitelj ne ističu nekakvim bogatstvom ili na bilo koji drugi način.

SD/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.