Crna Kronika

Karlovac: odgođeno suđenje riječkom patologu Bosnaru

Karlovac: odgođeno suđenje riječkom patologu Bosnaru

Početak suđenja riječkom patologu Alanu Bosnaru, optuženom za zloporabu i primanje mita, te njemu podređenom patologu Miranu Čokli za davanje mita, odgođen je u četvrtak na karlovačkome Županijskom sudu jer Bosnar traži izuzeće zamjenice ravnateljice Uskoka Sajonare Čuline zbog sumnje u njezinu objektivnost i nepristranost.

Pred sudskim vijećem karlovačkoga Županijskog suda Bosnar je među ostalim rekao kako su mu suradnici rekli da su čuli "kad je ona rekla da jedva čeka Bosnarov progon" te je naveo nekoliko primjera iz sudske prakse koji tužiteljstvo u Rijeci povezuju s kolegama iz Zavoda za sudsku medicinu koji ga terete u tom predmetu.

Čulina je u svojem očitovanju o zahtjevu izuzeća rekla da "ne postoji niti jedan na zakonu utemeljen razlog za izuzeće", a za konkretne primjere da su stvar Županijskoga državnog odvjetništva, a ne nje, koja je zamjenica ravnateljice Uskoka.

"Predmeti Uskoka nemaju nikakve veze s obdukcijama, niti sam ja involvirana u te predmete, niti spadaju u moju nadležnost", rekla je Čulina.

Nakon stanke za vijećanje sudac Ante Ujević rekao je da se suđenje odgađa, kao i ono najavljeno za sljedeći utorak, te da spis odlazi na odlučivanje glavnome državnom odvjetniku Dinku Cvitanu. Obrani je prigovorio da je s tim zahtjevom "mogla ići i ranije, barem jučer" iako je, dodao je, zahtjev zakonit.

Odvjetnica Ružica Spasojević odgovorila je kako su 'gruntali' do zadnjeg časa jer od osobe koja je čula izjavu gospođe Čuline da 'jedva čeka početak Bosnarova progona' nisu dobili pisanu izjavu. Spasojević je rekla za Hinu kako je ta izjava dovoljna za sumnju u nepristrano suđenje te da čak nije bitno je li to istina.

Na pitanje nije li to samo način za opstrukciju postupka obrane, Spasojević je odgovorila kako nije bitno hoće li postupak početi danas ili za mjesec-dva jer činjenice i dokazi ostaju isti, a okrivljenici imaju pravo na pravedno suđenje. Ustav, svi zakoni i Europska konvencija o ljudskim pravima nalažu svim sudionicima u postupku da budu nepristrani te ne smije biti sumnje ni u čiju nepristranost, rekla je Spasojević.

Bosnaru se sudi za primanje mita i zloporabu položaja i ovlasti te njemu podređenom patologu Miranu Čokli za davanje mita, s tim da će biti ključni iskazi svjedoka optužbe patologa Dražena Cuculića i Valtera Stemberge.

Oni su Uskokovi pouzdanici te nisu na optuženičkoj klupi iako su i oni, kao i Čoklo, kako piše u optužnici, pristali na Bosnarovu odluku da im dodjeljuje svoje obdukcije i to mu plaćali, tj. davali mito.

Bosnar je, po optužnici, od Čokle primio 118.000 kuna mita, 117.800 od Cuculića te 101.000 kuna od Stamberge Primio je i 250.770 kuna s osnove zloporabe položaja i ovlasti pri obračunavanju varijabilnog djela plaća djelatnika Zavoda za sudsku medicinu, koji navodno nisu u skladu s mjesečnim izvješćima o učinku.

Rječkim se patolozima ne sudi u Rijeci na zahtjev tamošnjih sudaca jer su po prirodi posla surađivali s Bosnarom kao vještakom sudske medicine i drugim patolozima koji su ga prijavili za zloporabe, pa je Vrhovni sud predmet dodijelio karlovačkome Županijskom sudu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.