Crna Kronika

Isplivali detalji slučaja

Fra Šime Nimac: Imao sam podršku nadbiskupa Barišića

Fra Šime Nimac: Imao sam podršku nadbiskupa Barišića

Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup bit će pozvan kao svjedok na Trgovačkom sudu u Splitu na ročištu za raskidanje kupoprodajnog ugovora kojeg je fra Šime Nimac potpisao s tvrtkom Sunčani Bast.

Fra Šime Nimac na današnjem je svjedočenju rekao da je za prodaju zemljišta imao punu podršku tadašnjeg provincijala fra Željka Tolića i nadbiskupa Barišića, s kojim se susreo krajem 2011. godine.

Rekao je i kako ga je Tolić uputio da se javi don Jozi Lončaru, zaduženom za graditeljstvo u Nadbiskupiji, što je i učinio.

Kada je prodao zemljište i prikupio dokumentaciju, provincijal Tolić tražio je da je preda Nadbiskupiji koja će odlučiti "o početku radova".

"Novac sam digao da ga vratim na župski račun"

Nakon toga je od svojih kolega franjevaca doznao da će ga smijeniti, i da mu je jedan od njih savjetovao da sakrije novce kako se ne bi ponovio slučaj od prije nekoliko godina kada je župnik u Baškoj Vodi prodao župsku kuću kako bi obnovio crkvu, a onda je smijenjen, a na župskom računu nije više bilo novca.

"Novac sam podigao s namjerom da ga ponovno vratim na župski račun kada mi potvrde mandat", tvrdio je danas fra Šime.

Inače, fra Šime nepravomoćno je osuđen na dvije godine zatvora, a bankarica Jasmina Bilonić na 20 mjeseci, i to zbog zbog zloporabe položaja i ovlasti, a pravomoćnom presudom suda u Benkovcu crkvi moraju vratiti novac. Tijekom postupka je utvrđeno kako su dio novca potrošili, a dio sklonili.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.