Događaji

U katedrali

Nadbiskup Barišić i patrijarh Irinej zauzeli se za jedinstvo kršćana

Nadbiskup Barišić i patrijarh Irinej zauzeli se za jedinstvo kršćana

Nadbiskup splitsko-makarski i predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) mons. Marin Barišić primio je danas u katedrali Sv. Duje u Splitu poglavara SPC-a patrijarha Irineja, a u svojim govorima oni su se zauzeli za zajediništvo i jedinstvo kršćana te prevladavanje nesuglasja između katolika i pravoslavaca pošto im je Krist zajednički.

"Ne bih želio da me netko pogrešno razumije, nekako bi bilo potrebno da katolici postanu više pravoslavci, a pravoslavci da postanu više katolici, jasno u onom izvornom smislu ortodoksije i katoliciteta", rekao je nadbiskup Barišić. Pri tomu je izrazio želju da katolike i pravoslavce više povezuje "ono evanđeosko".

Patrijarh Irinej je, govoreći o potrebi zajedništva i jedinstva pravoslavaca i katolika istaknuo: "Daj Bože da se povrati ono vrijeme kada smo bili jedno i najbliži jedni drugima".

Pri tomu je patrijarh Irinej izrazio žaljenje što su "mnogi sveštenici", (ne preciziravši mislili na pravoslavne ili katoličke) činili zločine, rekavši kako su ti svećenici služili mise te da mu nije poznato s kakvim su osjećajem to mogli učiniti. "Dat će Bog da to zlo koje je postojalo u našoj prošlosti mirno sagledamo i da se tako nešto nikada više neće dogoditi", rekao je patrijarh Irinej.

Nadbiskup Barišić je obraćajući se patrijarhu Irineju rekao da je katedrala sv. Duje, u kojoj je upriličeno primanje, najstarija u svijetu.

Sudionici sastanka su u razgovoru s novinarima rekli kako je katedrala Sv. Duje, koja je stara više od 17. stoljeća, sagrađena u vrijeme jedinstva katolika i pravoslavaca, te da je današnji govor patrijarha Irineja prvi govor u povijesti poglavara Srpske pravoslavne crkve u toj katedrali.

Zaželjevši patrijarhu Irineju dobrodošlicu nadbiskup Barišić je rekao kako je lijepo kad se "braća sastanu", dometnuvši: "imamo puno toga zajedničkoga, zajednička nam je tisućljetna povijest i kultura utemeljena u Isusu Kristu, zajednički nam je sv. Dujam i toliki sveci Istoka i Zapada, a rekao bih kako nas i danas Gospodin Isus Krist povezuje zajedništvom".

"Malo je onog što nas razlikuje, a to je nekako prevagnulo. Vjerujem da u našem putu sazrijevanja kao ljudi, vjernike i Crkve potičemo ovo bogatstvo jer Krist nam je jučer, danas i uvijek zajednički", poručio je nadbiskup Barišić. Istaknuo je kako su potrebni češći susreti predstavnika Katoličke i Pravoslavne crkve da bi se vidjelo "da smo jedno i na istom putu".

"Na tom smo putu one želje Kristove jedne crkve, ona se ne ostvaruje politikom, diplomacijom nego je to zajedništvo plod Duha Svetoga", kazao je Barišić. Naglasio je kako mu je drago vidjeti da Crkvu nekad pretiču vjernici katolici i pravoslavci koji na terenu surađuju, dodavši kako bi želio da to bude "most povezivanja na putu stvaranja jedne Kristove Crkve".

Patrijarh Irinej je u svojem govoru, osvrćući se na odnos katolika i pravoslavaca, istaknuo kako im se dogodila "tragična prošlost", a to je tragedija, kako je rekao, "čitavog kršćanstva".

"Stvorila se velika razlika na nebitnim pitanjima koja se tiče učenja Istočne i Zapadne Crkve. Ono što nas razdvaja postalo je mnogo važnije od onog što nas ujedinjuje, a to je dovelo do toga da smo prestali biti jedno nego smo postali, nažalost, neprijatelji stvorivši ranu na Crkvi Kristovoj", kazao je patrijarh. Istaknuo je kako je krajnje vrijeme da "vrhovi Crkava" (katoličke i pravoslavne) analiziraju sadašnje vrijeme i prilike u njemu i da se vratimo vremenu zajedničkoga života i na Istoku i na Zapadu.

"Trebamo se pitati kuda mi to idemo, a da ne govorim o jednom ogromnom narodu čija se religija brzo širi i sve nas to opominje kako se moramo pozabaviti sami sobom", poručio je patrijarh Irinej.

Pozdravio je zauzimanje pape Franje da se, kako je rekao, predstavnici jednog i drugog naroda (hrvatskog i srpskog) i jedne i druge Crkve (katoličke i pravoslavne) sastanu i razmotre prošlost i sadašnjost te zašto se međusobno gledaju poprijeko.

"Možda su u tome imali utjecaja oni koji ne žele vidjeti Hrvatsku i Srbiju kao dva važna faktora na Balkanu", rekao je patrijarh Irinej.

Kazao je kako je u posljednja dva dana u Hrvatskoj prošao krajevima gdje su živjeli pravoslavci i srpski narod, istaknuvši kako je stanje u tim krajevima sada teško jer "pravoslavni svijet ne smije proći kroz neka mjesta od raznih dobacivanja".

Patrijarh Irinej je pozvao nadbiskupa Barišića da se zauzme za prevladavanje poteškoća u izgradnji hrama Svetog Save u Splitu, čije je gradilište danas obišao skupa s gradonačelnikom Ivom Baldasarom. Pri tomu je rekao kako u "Beogradu ima nekoliko katedralnih katoličkih hramova", dodavši kako mu je drago da u Srbiji "nije stradao ni jedan Hrvat kao Hrvat, niti ijedan katolik kao katolik".

Nadbiskup Barišić je darovao patrijarhu Irineju jedan primjerak Splitskoga evangelijara, odnosno kodeksa Vulgate koji, kako je rekao, seže vjerojatno iz 6. stoljeća.

"To je najveće bogatstvo koje mi ovdje imamo", rekao je pri tomu nadbiskup Barišić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.