Crna Kronika

Izvješće

Sve više 'dilera' pada u ruke splitske policije

Sve više 'dilera' pada u ruke splitske policije

Splitsko-dalmatinska policija prošle je godine ostvarila najbolji rezultat u zapljenama droga na području cijele Hrvatske i zabilježila porast od 50 posto u odnosu na godinu prije, doznaje se u policiji.

 

Ukupno je u 2014. zabilježeno 1379 zapljena droga, a dobar niz nastavili su i ove godine u kojoj su u samo dva mjeseca već odradili 212 zapljena vrijednosti veće od milijun kuna.

Najviše su u prošloj godini zaplijenili marihuane koja se najčešće konzumira od svih droga i to 167 kilograma. Svoj dobar "ulov" narkotika odrađuju i u ovoj godini u kojoj su skoro svakodnevno imali po dvije zapljene. U siječnju su ih obavili 75, a u veljači 137 tijekom čega su oduzeli 196 grama heroina, 106 grama kokaina, 94 stabljike marihuane, 38 kilograma marihuane, 44 tablete ecstazy i 316 grama amfetamina.

Zbog kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama policija je od početka ove godine uhitila i procesuirala 26 osoba iz Splita, Trogira, Solina, Imotskog i Omiša. Voditelj Službe kriminaliteta droga Dušan Jenjić za Hinu otkriva kako zapravo nema pravila gdje sve počinitelji tih kaznenih djela skrivaju drogu jer su je baš svugdje pronalazili u stanovima, kućama pa čak i poslovnim prostorima ili automobilima.

"Naša je granica dosta dugačka, a veliki dio droge krijumčari se upravo kopnenim putem osobnim ili teretnim vozilima. Tu ima i dobar dio onih koji drogu krijumčare i pomorskim putem, dok jedan manji dio to radi zračnim putem", objašnjava Jenjić. Dodaje da im u razotkrivanju krijumčara droge puno pomažu i službeni psi.

Možda i najaktivniji, a time i najproduktivniji pas u Hrvatskoj je belgijski ovčar Pik koji je u svojoj osmogodišnjoj karijeri imao 40 većih zapljena. Pronašao je 171 kilogram marihuane, 1,2 kilograma kokaina, 35 kilograma heroina, pet kilograma speeda, 1500 komada ecstazya i kilogram hašiša.

Jenjić ističe kako je uspjeh u pronalasku droga rezultat rada svih djelatnika policijske uprave koji sudjeluju u borbi protiv zlouporabe droge istaknutog kao glavni problem te policijske uprave. S tim se bore prometni, interventni i temeljni policajci, oni na granici, po postajama, svi zajedno participiraju u borbi protiv droge koja je dugi niz godina grad Split smještala na prvo mjesto po broju ovisnika i preminulih od droge.

"Moram reći kako su gotovo uvijek isti ljudi u ovim kaznenim djelima. Ima doduše manji broj onih koji su se uspjeli izvući iz svega toga i počeli živjeti normalnim životom, ali u principu imamo dosta povratnika koji nakon što iziđu iz zatvora nastavljaju tamo gdje su stali", otkriva Jenjić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.