Biznis

Tržište nekretnina se hladi?

Pada interes za kupnjom stanova i poslovnih prostora u Zadru

Pada interes za kupnjom stanova i poslovnih prostora u Zadru
Dino Stanin/PIXSELL

Na stranicama Grada Zadra objavljeno je izvješće o tržištu nekretnina za prošlu godinu.

U odnosu na 2022. godinu bilježi se pad tržišta za više od 13 posto, ukupno je evidentirano 2 127 kupoprodaja koje su unesene u informacijski sustav aplikacije eNekretnine. Najveći broj kupoprodajnih ugovora, njih 906, odnosi se na stanove i apartmane, što je u odnosu na 2022. smanjenje za 11,69%. Pada prodaja i poslovnih prostora i to za gotovo 30 posto.

No, iako tržište bilježi pad prosječne cijene porasle su kod gotovo svih vrsta nekretnina - navodi se u izvješću. Dodajmo, kako je prosječna cijena kvadrata stana prošle godine iznosila 2.017,02 eura, što je za oko 150 eura više nego u 2022. godine.

IZ IZVJEŠĆA

Tijekom 2023. godine na administrativnom području Grada Zadra evidentirane su 2127 kupoprodaje koje su unesene u informacijski sustav aplikacije eNekretnine. U usporedbi s prethodnom 2022. godinom došlo je do smanjenja broja kupoprodaja za -13,71 %.

Najveći broj kupoprodajnih ugovora i dalje se odnosi na kupoprodaju stana/apartmana, ukupno 906 kupoprodaja, što je u odnosu na 2022. godinu smanjenje za -11,69%. U 2022. godini bilježimo i smanjenje za 28,64% u broju kupoprodaja poslovnih prostora. Iako bilježimo smanjenje broja kupoprodaja razvidno je da su prosječne cijene nekretnina porasle kod gotovo svih vrsta nekretnina.

Zahtjeva za izvatkom iz Zbirke kupoprodajnih cijena u odnosu na prethodnu godinu bilo je +35% odnosno 93 Zahtjeva za izvadak u 2023. godini u odnosu na 69 Zahtjeva za Izvadak u 2022. godini.

Bilježi se i porast broja razmatranih elaborata od 1,22% na sjednicama Zajedničkog procjeniteljskog povjerenstva Zadarske županije i Grada Zadra.

Temeljem članka 12. i članka 16. Zakona o procjeni vrijednosti nekretnina („Narodne novine" broj 78/2018) uređena je obveza grada na izradu godišnjeg Izvješća o tržištu nekretnina za prethodnu kalendarsku godinu, te objavu istog na svojim mrežnim stranicama uz prethodnu suglasnost Povjerenstava do 31. ožujka tekuće godine. Ovo izvješće izradio je Upravni odjel za gospodarenje gradskom imovinom. Suglasnost zajedničkog Procjeniteljskog povjerenstva Grada Zadra i Zadarske županije na ovo Izvješće donesena je na sjednici održanoj 28.03.2023.

 

U aplikaciji eNekretnine se svake godine radi dogradnja, međutim nisu osigurane nadogradnje koje bi znatno ubrzale rad stručnih službi kao što je: automatsko računanje površine u prometu i jedinične cijene po m2, automatsko preuzimanje podataka o nazivu administrativnog područja,naselja, ulice, poboljšanje funkcionalnosti preuzimanja i potvrđivanja godine izgradnje, uvođenje dodatnih atributa, dopuna atributne pretrage, uvođenje vremenskog okvira prilikom prikaza na karti i prostorne pretrage i dr.

 

Također bi znatno poboljšanje značilo povezivanje svih ugovora o zakupu i najmu na katastarsku česticu, za razliku od dosadašnjeg načina kada je svaki ugovor potrebno ručno povezati i tek onda evaluirati, što godišnje za područje Grada Zadra iznosi nekoliko tisuća ugovora. Dodatno je potrebno omogućiti uvid u povijest katastra i dozvola kako bi evaluacija bila kvalitetnija, za koje evidencije Služba još uvijek nije dobila tražena ovlaštenja.

 

Veliki utjecaj na izračun prosječne cijene nekretnina u ovom Izvješću ima i pojava ekstremnih vrijednosti koje su uzete u obzir prilikom izračuna, iako se iste sukladno čl.4. Pravilnika o metodama procjene vrijednosti nekretnina (NN 105/15) smatraju neuobičajenim okolnostima.

 

Prosječna cijena kvadrata stana prošle je godine iznosila 2.017,02 eura, što je za oko 150 eura više nego u 2022. godine.


Reci što misliš!