Biznis

potpisan sporazum

ITU novcem financirat će se Centar za mlade i Centar za komunalni prijevoz u Šibeniku

ITU novcem financirat će se Centar za mlade i Centar za komunalni prijevoz u Šibeniku
Dino Stanin/PIXSELL

Ministar regionalnog razvoja i EU fondova Šime Erlić i gradonačelnik Šibenika Željko Burić u ponedjeljak su u Šibeniku potpisali sporazum o korištenju tehničke pomoć za ITU mehanizam te ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za Strategiju urbanog razvoja Grada Šibenika.

Ministar Erlić je naglasio da je ITU mehanizam „najveći i najvažniji element potpore gradovima putem kojeg je jedinicama lokalne (regionalne) samouprave osigurano 680 milijuna eura od čega Gradu Šibeniku, za dva važna projekta, pripadaju 22 milijuna eura“.

"Tim ulaganjima želimo postići da gradovi budu još zeleniji, održiviji i da budu tehnološki napredniji. Vjerujem će taj novac donijeti novu, dodatnu vrijednost u Šibenik i da će grad zadržati visoke stope rasta i kontinutet razvoja projekata“, kazao je ministar nakon potpisivanja. 

Potpisanim sporazumom o korištenju tehničke pomoći Gradu Šibeniku je osigurano 400 tisuća eura iz čega će, među ostalim, biti isplaćivane plaće onom dijelu djelatnika Gradske uprave Krešimirovog grada koji rade na provedbi projekata financiranih iz Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma), istaknuo je gradonačelnik Burić.

ITU novcem financirat će se Centar za mlade i Centar za komunalni prijevoz

Sa 22 milijuna eura Grad Šibenik financirat će realizaciju dva velika projekta – izgradnju Centra za mlade na području bivše Vojarne Bribirskih knezova i Centar za komunalni prijevoz u Industrijskoj zoni Podi.

"Prvim dijelom ćemo europskim novcem urediti još jedan zapušteni dio grada Šibenika", rekao je te napomenuo da je u budućnosti na području bivše vojarne predviđena i gradnja nove šibenske bolnica te vatrogasnog doma.

O Centru za komunalni prijevoz na PODI-ima gradonačelnik Burić je rekao da mora biti posebno prilagođen za prihvat i servisiranje električnih autobusa u čiju se nabavku uskoro kreće.

Koliko je komunalni prijevoz zaživio u Šibeniku pokazuje broj korisnika - u prvoj godini funkcioniranja 11 autobusa prevezeno je više od milijun prevezenih putnika“, dodao je.

Ministar Erlić u Šibeniku je sudjelovao i na konferenciji „EU FONDOVI - Nove prilike 2021.-2027.“ na kojoj je istaknuo da je Hrvatska pred novim velikim izazovom jer nam slijedi novo razdoblje i financijska omotnica od 25 milijardi eura do 2030. godine. 

Osim o ITU mehanizmu, bilo je riječ i o Integriranom teritorijalnom programu za otok, ITP.  Govoreći o ITP-u ministar je kazao da je Hrvatska razvila specifični pristup "kao malo tko u Europskoj uniji" uvažavajući to da otočani najbolje znaju u što bi bilo najbolje ulagati. 

"Otočani su dosta dobro reagirali i u  150 milijuna eura ćemo uložiti direktno u takve intervencije na otocima“, zaključio je ministar. Otocima u arhipelagu šibensko- kninske županije ide iz ITP-a 15,9 milijuna eura.


Reci što misliš!