Biznis

javni natječaj

Potpora poljoprivrednicima: Na zadarskom području najveće zanimanje za novu mehanizaciju

Potpora poljoprivrednicima: Na zadarskom području najveće zanimanje za novu mehanizaciju
Ilustracija

S početkom rujna počelo je podnošenje prijava za prvi dio zahtjeva za potporu za tri natječaja za provedbu podmjere 4.1. ''Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva'', iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020.Na zadarskom području najveće je zanimanje za novu mehanizaciju. .

Kako je objavilo Ministarstvo poljoprivrede, najniža potpora po projektu iznosi 5 tisuća eura, a najviša milijun eura, dok je za korisnike početnike taj iznos sto tisuća eura, javlja Radio Zadar.

Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, zbrinjavanje stajskoga gnojiva s ciljem smanjenja štetnog utjecaja na okoliš i korištenje obnovljivih izvora energije - tri su natječaja u kojima vrijede iste odredbe oko prihvatljivih korisnika, kaže Žarko Lovrinov iz poljoprivredno šumarske savjetodavne službe.

- Važno je reći da je nužno odrediti ekonomsku veličinu gospodarstva, šarolika je ta veličina u sektoru voćarstva ona ide od 6 tisuća eura do 250 tisuća eura, ovdje sam možda malo skeptik da će mali ovi koji imaju ekonomsku veličinu 6 tisuća eura i nešto više teško proći po sustavu bodovanja, inače je mjera 4.1.1 određena za nekakve veće proizvođače i firme.

Naši su poljoprivrednici prilično dobro informirani i otprilike znaju gdje su unutar pojedine mjere, a najveće zanimanje čini se vlada za mehanizaciju:

- Modernizirati se na način da kupe traktore, priključke, oruđa itd. i to u oba sektora, i u sektoru voćarstva i povrćarstva i u sektoru stočarstva.

Iz Ministarstva napominju da se prvi dio zahtjeva za potporu za ove natječaje podnosi u AGRONET-u do 17. listopada, do podne.

- Ovdje moram samo naglasiti da u ovoj mjeri 4.1. moguća sredstva koja se dobivaju su praktički 50 posto od ukupno prihvatljivih troškova, znači ostatak bi morao podmiriti poljoprivrednik sam, zaključio je Žarko Lovrinov iz poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe uz poziv poljoprivrednicima da im se slobodno obrate za bilo kakvu pomoć oko zahtjeva.


Reci što misliš!