jedi što vrijedi
Većom potrošnjom ribe čuvamo i domaća radna mjesta
Na manifestaciji "Riba Hrvatske - jedi što vrijedi" za posjetitelje je pripremljeno 2000 kilograma ribe i proizvoda ribarstva koje su mogli besplatno kušati.
„Konzumacijom hrvatske ribe pridonosimo razvoju ovog sektora i svima onima koji se bave ulovom, uzgojem i preradom ribe. Želimo se boriti protiv apsurda da imamo golem potencijal u uzgoju i ulovu ribe, izvozimo 140 posto više ribe nego što uvozimo, a da s potrošnjom od samo 10 kg ribe po glavi stanovnika konzumiramo upola manje od prosjeka EU“, istaknuo je potpredsjednik HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo Dragan Kovačević na manifestaciji u okviru projekta Riba Hrvatske - jedi što vrijedi.
„Ovim projektom htjeli smo djelovati na svijest naših građana da većom konzumacijom ribe, posebno zbog njezinih nutritivnih svojstava, zapravo izravno doprinosimo kvalitetnijem načinu prehrane i života. Većom potrošnjom ribe čuvamo i domaća radna mjesta u ruralnim krajevima i na otocima. Naša riba dolazi iz održivog uzgoja s najvišim ekološkim standardima, a hrvatski sustav sigurnosti hrane sigurno je jedan od najboljih u EU“, naglasio je Kovačević.
„Ovo je izvrstan projekt promocije vrhunskih proizvoda hrvatskog ribarstva, kojeg uz brojne druge projekte financiramo iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. U Ministarstvu poljoprivrede radimo i na projektu popularizacije konzumacije ribe u vrtićima i školama, a našim ribarima za lovostaj, nove pogone i investicije do sada smo isplatili 336 milijuna kuna,“ izjavila je državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković, dodavši da je iskorištenost Operativnog program za pomorstvo i ribarstvo u mandatu ministra Tomislava Tolušića ušesterostručena.
Na manifestaciji "Riba Hrvatske - jedi što vrijedi" za posjetitelje je pripremljeno 2000 kilograma ribe i proizvoda ribarstva koje su mogli besplatno kušati.
Uz degustaciju morskih i slatkovodnih hrvatskih jela od ribe i proizvoda ribarstva, posjetitelji su uživali i u nastupu dalmatinske klape.
Vezane vijesti
-
Hrana ima veliku ulogu u dugom i zdravom životu, a mnogi od nas hrane se namirnicama koje štete cjelokupnom zdravlju.
-
Riba je puna hranjivih tvari koje pomažu vašem zdravlju. Najnovije prehrambene smjernice preporučuju jesti najmanje dvije do tri porcije tjedno.
-
S kavom i vodom, dan započinje većina Hrvata - barem tako pokazuje prvo nacionalno istraživanje o prehrambenim navikama koje je provela Hrvatska agencija za hranu.
-
Hrvatski turizam, ali i druge grane, sve više ovisi o uvoznoj radnoj snazi zbog čega je Vlada protekli tjedan gotovo udvostručila raniju kvotu uvoza od 4660 radnika, no problem se neće moći riješiti bez kompleksnih mjera koje će regulirati dugoročnu useljeničku politiku, smatraju stručnjaci.
Izdvojeno
-
17.siječnja u 10:00 sati u HNK Zadar još jedna Kava s glumcima - imate priliku upoznati Alena Liverića!
-
Kako kukci znaju kada trebaju ići u hibernaciju, gdje i kako provode hladne periode – priču za The Conversation donosi doktorandica zoologije sa Sveučilišta u Stockholmu Anna Brødsgaard Shoshan.
-
Poziv za prijavu aktivnosti/projekata koji se odnose na kulturne, sportske, znanstvene i edukacijske aktivnosti te su isključivo namijenjene studentima vrijedi do kraja siječnja.
-
Svi koji imaju slab sluh, ali ne nose slušni aparat, trebali bi razmisliti još jednom jer je utvrđeno da pomaže ljudima da žive dulje, prema Sveučilištu Južne Kalifornije (USC).
Reci što misliš!