Biznis

U TIJEKU PREDSTAVLJANJE NAGODBE

Kako će izgledati novi Agrokor?

Kako će izgledati novi Agrokor?
Goran Stanzl/Pixsell

Prvi put nakon selidbe iz Cibonina tornja Agrokor organizira brifing za medije na Žitnjaku, i to prilično važan - na kojemu će predstaviti dugoočekivani nacrt nagodbe.

Kako su nam potvrdili u Agrokoru, nacrt nagodbe prvo će predstaviti na vjerovničkom vijeću, a nakon toga novinarima na briefingu, s kojeg neće biti moguće citiranje tako da se identificira govornika, nego tek prepričavanje u skladu s Chantam House pravilom, stoji u pozivu za medije.

Nacrt predstavljaju Ramljak i Beveridge

Nagodbu će predstaviti Ante Ramljak, izvanredni povjerenik, i Alastair Beveridge, glavni savjetnik za restrukturiranje iz Alix Partnersa, uz sudjelovanje i drugih savjetnika.
 
O mogućim smjerovima nagodbe razgovarali smo s Nevenom Vidakovićem, profesorom na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta i izvršnim direktorom za portfelje Platinum Investa. 

"Prvi scenarij je smjer nagodbe da Agrokor koncern opstane, drugi je da koncern rasproda svu svoju imovinu i vrati dugove, treći scenarij je stečaj i četvrti da se sve vrati Todoriću", komentirao je Indexu. 

Na pitanje vjeruje li u četvrti, kaže da ne vjeruje, ali da se ta mogućnost teoretski otvara ako bi došlo do otpisa financijskog duga bez pretvaranja u kapital, što smatra da se neće dogoditi. 

"Moguće su različite varijante ovih scenarija, nije nemoguće ni da koncern opstane, a da proda dio poduzeća što je Ramljak dao naslutiti kad je najavljivao da će prodati Solanu Pag itd. Mogu ostaviti Agrokor, a prodati Konzum, to još ne znamo", rekao je. 

Vidaković: Treba dug pretvoriti u kapital, pa Agrokor d.d. ponuditi na svjetskim burzama

Ovaj ekonomist ponudio je rješenje koje bi sam napravio da je na Ramljakovu mjestu, smatrajući da bi svi time dobro prošli. "Treba napraviti zamjenu duga u kapital u Agrokoru d.d., konsolidirati poslovanje i onda napraviti IPO, odnosno javnu ponudu Agrokora na svjetskim tržištima. I onda ono u što se uložilo 18, prodati za 25 milijardi kuna", kazao je. 

Navodi da ako Agrokor d.d. ima 14 mlrd kuna negativnog kapitala, a 18 mlrd kuna se pretvara u kapital, onda bi se prvo s 14 morala pokriti negativna rupa - ovih 4 mlrd kuna bili bi novi vlasnici Agrokora d.d.

Pitali smo ga što kaže za procjenu da bi se vjerovnicima moglo otpisati 70 posto potraživanja. "Moguće je da će doći do smanjivanja potraživanja, ali dođe li do pretvaranja duga u kapital, onda to smanjivanje potraživanja nije otpis. Gube li oni 70 posto? Ne, oni će samo svoj dug po diskontu pretvoriti u kapital. Jesu li oni prije imali 18 mlrd duga, a sada 4 mlrd kuna kapitala, odgovor je da", rekao je Vidaković. 

Ističe da Zvijezdi i Ledu ne treba kapital i da nemaju veliki dug prema dobavljačima, jedino što ih opterećuje su ogromna jamstva. "Ako se u Agrokoru d.d. dug pretvori u kapital, onda jamstva postaju irelevantna", smatra.

Ključno pitanje: Hoće li nagodba biti individualna za svako poduzeće?

Upitali smo ga koliko je realan zahtjev udruge hrvatskih dobavljača da se njima otpiše 15 posto, a financijskim institucijama 70 posto. "Moguće je da u slučaju Konzuma omjer pretvaranja duga u kapital bude drugačiji za različite kategorije. Tako dobavljači za 100 kuna duga mogu dobiti 75 kuna dionica, a financijske institucije za 100 kuna duga mogu dobiti 30 kuna dionica, takvi detalji ovise o samoj nagodbi i tko će na nagodbu pristati", kazao je.

Vidaković smatra da je ključno ovo pitanje: hoće li nagodba biti za svako poduzeće individualna ili neće? "Moguće je teoretski da će se sav financijski dug iz svih poduzeća pretvarati u kapital, a može biti da će se to raditi samo u određenim poduzećima. Nemate dobavljače u Agrokoru d.d., odnosno minimalni su, a u Konzumu su uglavnom koncentrirani dobavljači, banke i mjenice su vezane uz Agrokor. Nagodba je na razini koncerna, ali struktura nagodbe čini mi se da bi morala biti po poduzećima", komentirao je. 

I na kraju, Vidaković ističe kako su ovo moguće teze koje nisu preporuke nikome za trgovanje na tržištu kapitala te da su pozicije koje ima Platinum prema dionicama Agrokorovih tvrtki male u odnosu na cjelokupni portfelj.
Predsjednik Uprave Podravke: Ovo neće biti lagan proces

Predsjednik Uprave Podravke te čelnik Udruge dobavljača Agrokora Marin Pucar izjavio je uoči sjednice Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora, kako proces postizanja nagodbe neće biti ni lagan niti brz te poručio kako je koprivnička kompanija već iskazala ambiciju za Ledo i na to gleda kao prirodnu mogućnost koja joj se otvara.

Privremenom vjerovničkom vijeću na današnjoj sjednici izvanredna uprava Agrokora treba predstaviti prijedlog strukture nagodbe.

"Očekujemo rješenje koje bi prvenstveno trebalo biti prihvatljivo svima", rekao je Pucar u intervjuu Media servisu o nagodbi, dodavši kako to "sigurno da to neće biti niti lagan niti brz proces".

“Puno interesa, puno interesnih skupina”

"Puno je interesa, puno je interesnih skupina. Trud koji smo svi dali u ovom procesu nam kazuje da bi trebali svi napraviti neki kompromis i na taj način doći do najboljeg rješenja za sve u ovom procesu. S jedne strane izvanredna uprava je imala puno pritisaka od svih dionika, interesnih skupina, koji su bili vezani uz Agrokor na razne načine. Nije bilo lako taj proces odrađivati. Rekao bih da su negdje na pola puta cijelog tog procesa", izjavio je.

Izrazio je uvjerenje da će kroz komunikaciju i suradnju uspjeti naći model da se u krajnjoj fazi postizanja nagodbe pronađe rješenje koje bi bilo najmanje loše za sve.

Na pitanje je li Podravka zainteresirana za neku od tvrtki iz koncerna Agrokor, poput Leda, Pucar je odgovorio da je Podravka već bila iskazala ambiciju za Ledom kada je na čelu kompanije bio Zvonimir Mršić i u budućnosti je to neka prirodna mogućnost koja se otvara.

"Ono što je danas bitno je da budući procesi koji se budu odvijali bi trebali biti procesi u interesima nacionalnog gospodarstva i njegove konkurentnosti na globalnom tržištu. U tom vidu Podravka vidi svoju mogućnost i povezivanja kompletne hrvatske prehrambene industrije - da kompanije koje imaju najveći sinergijski efekt na nacionalno gospodarstvo budu te koje će integrirati pojedine kompanije koje budu pojavljivale na tržištu", istaknuo je.

Dodao je međutim da je u ovom trenu još o tome prerano govoriti. "Podravka iskazuje svoju ambiciju, kad dođe vrijeme, onda ćemo znati pod kojim uvjetima bi se to moglo ostvariti i tada Podravka sigurno želi biti aktivni sudionik tih procesa", rekao je između ostaloga Pucar, piše Index.hr


Reci što misliš!