Biznis

bijeli štrajk?

Hrvatski liječnici: Nas već sada nedostaje 50 posto

Hrvatski liječnici na izmaku su snaga, tvrde i traže uvođenje osmosatnog radnog vremena u jednoj smjeni, ukidanje rada subotom, kao i smanjenje broja pacijenata. Kroz ginekološku ordinaciju doktora Ezgeta svakog dana prođe između 30 i 40 pacijentica. Ukupno ih ima šest tisuća i za njega je to neizdrživo.

"To je nekako brojka, koju može jedan ginekolog podnijeti, ali teško. I to je već previše, to je previše, mislim da normalan broj pacijenata po ginekološkom timu ne bi trebao biti veći od 4 500 tisuće", rekao je Jozo Ezgeta, ginekolog, prenose vijesti.rtl

Smanjivanje broja pacijenata traže i i pedijatri i obiteljski liječnici jer se ne uspijevaju dovoljno posvetiti svakom pacijentu.

"Pa mislim da ne može, ne, to svakako ne može, previše ima pacijenata", rekla je Milica Beljo, pacijentica.

"Neki liječnici zadrže dosta dugo, posvete se pacijentu, a kod nekih uđeš-iziđeš -doviđenja! Ništa nije riješio!", rekla je Ana Krajinović, pacijentica.

No problema u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ima sve više, pa liječnici traže uvođenje košarice usluga na koje bi pacijenti imali pravo bez plaćanja.

Rad u jednoj smjeni s radnim vremenom od 8 do 16 ili od 13 do 21 sat. Žele i ukidanje rada subotom. A tijekom godišnjih odmora predlažu primanje samo hitnih pacijenata kolege kojeg mijenjaju. Zbog nedostatka liječnika u Hrvatskoj, traže i produljenje radnog vijeka do 70. godine. 

"Kada usporedimo broj liječnika obiteljske medicine ima nas na sto tisuća stanovnika 56, a u zemljama Europske unije ih je 97. Dakle, nas već sada nedostaje 50 posto", kazala je Josipa Rodić, predsjednica Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite.

Ministar Milan Kujundžić obećava novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji bi trebao doći na snagu do kraja godine. 

"Ovo je proces pregovaranja, dogovora, dijaloga oni imaju svoje predstavnike u povjerenstvu za zakon pa ćemo vidjeti. Naravno da se može ispuniti samo ono što je realno i u skladu sa zakonom", rekao je ministar Milan Kujundžić.

Od novog zakona koristi bi trebali imati i liječnici i pacijenti.  

"Zapravo mi želimo učinkovitiju, dostupniju, jeftiniju zdravstvenu zaštitu u kojoj će biti zadovoljan i liječnik i pacijent", rekao je Ezgeta.

"Bijeli štrajk znači da mi radimo, ali da primamo samo one hitne, a ostale ćemo naručivati. Mi se nadamo da do toga neće doći", rekla je Rodić.

 


Reci što misliš!