Biznis

obavijest

HALMED ukinuo zabranu lijeka za multiple sklerozu kod trudnica

HALMED ukinuo zabranu lijeka za multiple sklerozu kod trudnica
PHOTOS.COM

Hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) početkom travnja ukinula je zabranu korištenja lijeka za liječenje multiple skleroze (MS) kod trudnica i žena koje planiraju trudnoću, izvijestila je u utorak farmaceutska tvrtka Pliva u povodu Svjetskog dana MS-a, koji se obilježava 31. svibnja.

Ukidanje kontraindikacije za korištenje lijeka u trudnoći uslijedilo je nakon pozitivnog izvješća o izmjeni upute za lijek, koje je izdala britanska Regulatorna agencija za lijekove i medicinske proizvode, a suglasnost s izvješćem dale su države članice u Europi koje su bile uključene u proceduru.

Europska regulatorna tijela donijela su odluku na temelju detaljnih analiza podataka o primjeni te terapije kod žena koje su tek naknadno saznale da su trudne. Proizvođač lijeka je Teva, u čijem sastavu posluje Pliva Hrvatska.

"Mnoge pacijentice s MS-om zabrinute su zbog relapsa (napad) bolesti kada počinju planirati trudnoću ili su već u drugom stanju. Promjena upute za lijek znači da sada s pacijenticama koje planiraju trudnoću mogu razgovarati o mogućnosti liječenja, što je dobra vijest. Mnogi će liječnici koji liječe žene u reproduktivnoj dobi oboljele od MS-a pozdraviti tu promjenu", istaknula je Vanja Bašić Kes, predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Sestre Milosrdnice.

Promjena upute za lijek odobrena je na temelju analize podataka o trudnoćama s poznatim ishodom i potvrđenom izloženošću glatiramer acetatu, aktivnom sastojku Tevinog lijeka. To je do sada najveće ispitivanje baze podataka trudnica s MS-om koje su u trudnoći primale tzv. imunomodulacijske lijekove, navode iz Plive.


Reci što misliš!