Biznis

Švedski gigant

Ikea, Samsung i Fraunhofer ipak u Zadru?

Ikea, Samsung i Fraunhofer ipak u Zadru?

Fraunhoferotvara po svijetu logističke i istraživačke centre za automobilsku industriju, a Zadar je vrlo zainteresiran za takac centar

Samsung, Ikea, Fraunhofer svoje mjesto mogli bi pronaći i u zadarskoj gospodarskoj zoni Crno, javlja danas online izdanje Večernjeg lista .

Nakon objave informacije da je jedan od najvećih proizvođača namještaja u svijetu, švedska Ikea, zainteresiran za otvaranje prodajnog i proizvodnog središta u Dalmaciji, u utrku za navodno više od 1.000 radnih mjesta osim Splita uključio se i Zadar, koji je u pismu namjere ponudio ono što, kako tvrde zadarski lobisti, Split nema.

Riječ je o lokaciji u gospodarskoj zoni Crno koja je uza samu autocestu, odnosno četverotračnu brzu cestu koja spaja luku Gaženicu i čvorište autoceste Zadar 2. Zadru nije problem ni veličina parcele, jer desetke tisuća četvornih metara Ikea bez problema može dobiti u 400 hektara velikoj gospodarskoj zoni.

Ikea još nije odgovorila Gradu Zadru

Prema pisanju dnevnika Zadarski list, prvi pismeni kontakt zadarske Razvojne agencije u ime Grada Zadra s IKEA-inim menadžmentom potvrdila je Iris Bajlo, pomoćnica pročelnice Ureda Grada:
- Točno je da je direktor Razvojne agencije Kristijan Magaš u ime Grada uputio pismo namjere IKEA-i vezano za našu Gospodarsku zonu Crno. Smatramo da bi ta tvrtka na našem području bila dobrodošla, te da bi ista upravo ovdje mogla pronaći sve ono što im je potrebno za pokretanje proizvodnje. Za sada od njih još uvijek nismo dobili nikakav dopis ni odgovor, izjavila je Bajlo za Zadarski list.

 

O svemu tome uskoro će razgovarati predstavnici Ikee i Grada Zadra, no švedski proizvođač nije jedini zainteresiran za zonu Crno.

Naime, Kristijan Magaš, direktor Razvojne agencije Zadarske županije i član zadarskog Poglavarstva za gospodarstvo, jučer je najavio i razgovore sa Samsungom i Fraunhoferom, najvećim institutom za primijenjene znanosti u Europi kada je riječ o istraživanjima za automobilsku tehnologiju.

- Fraunhofer, inače vlasnik MP3 patenta, otvara po svijetu logističke i istraživačke centre za automobilsku industriju, a mi smo i te kako zainteresirani za takav centar i u Zadru. Uskoro ćemo se sastati s predstavnicima Samsunga za proizvodnju LCD-televizora i druge tehnologije u gospodarskoj zoni Crno, kakve primjerice ta tvrtka ima u Mađarskoj i Slovačkoj.

Sve tri tvrtke su među najvećim svjetskim brendovima koje želimo u Zadru i koji bi omogućili otvaranje i dvije tisuće radnih mjesta u zoni Crno budući da bi uz njih posao dobili i brojni kooperanti. Industrijska luka Gaženica, brza cesta i autocesta te Zračna luka i željeznica naši su argumenti da pogone otvore baš kod nas - rekao je K. Magaš.


Reci što misliš!