Biznis

Potrošači

Čitljive deklaracije za zdraviju prehranu

Čitljive deklaracije za zdraviju prehranu

Plan je da se informacije o kalorijama, količini masnoća, ugljikohidrata, šećera i soli, kao i preporučena dnevna količina, istaknu na prednjoj strani proizvoda

Europska komisija predložila je potkraj prošlog mjeseca izmjenu zakona o deklariranju prehrambenih proizvoda da bi potrošačima omogućila kvalitetnije informacije i lakši pristup prehrambenim i zdravstvenim podacima proizvoda koji kupuju.

Plan je da se informacije o kalorijama, količini masnoća, ugljikohidrata, šećera i soli, kao i preporučena dnevna količina, istaknu na prednjoj strani proizvoda. Na prednjoj strani morala bi se istaknuti i upozorenja o mogućim alergijama.

Europska komisija smatra da je promjena nužna kako bi se održao korak sa sve inovativnijim i kompleksnijim načinom označavanja proizvoda. Kako prenosi internetski portal EU Business, deklaracije na prehrambenim proizvodima prvi su se put u EU regulirale 1978. godine, dok je obveza deklariranja prehrambenih vrijednosti usvojena 1990.

U međuvremenu su se navike potrošača toliko promijenile, te bi novi prijedlog zakona u obzir trebao uzeti i nove navike potrošača, primjerice, kupnju putem Interneta.

Kako je istaknuo europski povjerenik za zdravstvo Marko Kyprianou, prijedlog izmjene zakona osigurao bi da deklaracije na prehrambenim proizvodima sadrže jasne i čitljive informacije kako bi građani Europske unije sami mogli donijeti bitne odluke o svojoj prehrani. Pritom je istaknuo da su zbunjujuće, prenatrpane ili zavaravajuće deklaracije potrošaču više prepreka nego pomoć.

Komisija ističe da će izmjena zakona riješiti i najčešći prigovor kupaca, odnosno pritužbe da ne mogu pronaći ili pročitati važne informacije koje se nalaze na proizvodu.

Zato će se od proizvođača zahtijevati da koriste čitljivi tisak, dok će slova koja će morati biti kontrastna podlozi, morati biti najmanje veličine tri milimetra, te će morati na detaljan, jasan i točan način informirati kupca, uz napomenu da ostale informacije na proizvodu ne smiju utjecati na čitljivost i jasnoću deklaracije.

Kada prijedlog potporu dobije od zemalja Europske unije, proizvođači će imati tri do pet godina da bi uveli nove promjene, prenosi EU Business.


Reci što misliš!