Biznis

Internet

Microsoft planira ulaganja u pretraživanje Interneta

Microsoft planira ulaganja u pretraživanje Interneta

Upravni odbor Yahooa odbio je Microsoftovu ponudu od 31 dolara po dionici u gotovini i dionicama, uz objašnjenje da podcjenjuje vrijednost kompanije

Microsoft planira velika ulaganja u softverske aplikacije za pretraživanje Interneta kako bi bolje konkurirao Googleu čak i ako ne uspije s preuzimanjem Yahooa, kazao je u utorak čelnik te kompanije Bill Gates.

Google je, kazao je Gates, jedina kompanija koja posjeduje kritičnu masu u sektoru pretraživanja Interneta i Microsoft mora povećati svoj udio u tržištu kako bi razvio konkurentnost i profitabilnost u tom području. On je Microsoftovu ponudu za Yahoo nazvao »jako poštenom«.

»Mi si možemo priuštiti velika ulaganja u inženjering i marketing koji su nam za to potrebni. To ćemo i učiniti, sa ili bez Yahooa«, kazao je Gates u intervjuu za novinsku agenciju Reuters.

»No, dakako da uviđamo da bismo to brže ostvarili uz pomoć Yahooa«, dodao je.

Dvije su kompanije trenutno na mrtvoj točki oko Microsoftove 41,7 milijardi dolara vrijedne, neprihvaćene ponude za preuzimanje Yahoo-a. Upravni odbor Yahooa odbio je Microsoftovu ponudu od 31 dolara po dionici u gotovini i dionicama, uz objašnjenje da podcjenjuje vrijednost kompanije.

Microsoft je uzvratio tvrdnjom kako je njegova ponuda cjelovita i poštena, no nije najavio nikakve daljnje poteze. Analitičari očekuju da će odlučiti povisiti svoju ponudu, eventualno i do 35 dolara po dionici.

»S tim u vezi nema ništa novoga. Poslali smo pismo u kojemu smo potvrdili kako svoju ponudu smatramo poštenom«, kazao je Gates, koji se u lipnju povlači s dosadašnje čelne na manje izloženu funkciju u kompaniji kako bi se usredotočio na svoje filantropske aktivnosti.


Reci što misliš!