Biznis

Gospodarska zona

Crno - najveća gospodarska zona sjeverne Dalmacije

Crno - najveća gospodarska zona sjeverne Dalmacije

Najmanja čestica bit će od 2500 metara četvornih, a najveća do 15.000 metara četvornih, uz maksimalnu dopuštenu izgrađenost od 30 posto s visinom objekata od 16 metara

Gospodarska zona Crno pokraj Zadra prostire se na 400 hektara površine od kojih je 170 hektara namijenjeno proizvodno-poslovnim djelatnostima, 70 hektara proizvodnim djelatnostima, a ostatak su zelene površine s rekreacijskim kompleksom u koji ulazi i postojeće nogometno igralište.

Najmanja čestica bit će od 2500 metara četvornih, a najveća do 15.000 metara četvornih, uz maksimalnu dopuštenu izgrađenost od 30 posto s visinom objekata od 16 metara.

Cijena zemljišta za proizvodne djelatnosti bit će pet eura po metru četvornome. Investitorima u ostale djelatnosti ustupit će se pravo građenja na rok od tri godine s pravom prvenstva udruženja i s cijenom od jednog eura po metru četvornom godišnje. Proizvodne djelatnosti bit će oslobođene komunalnih doprinosa, dok će ostale djelatnosti plaćati 50 posto komunalnih doprinosa.

»Naše današnje gospodarsko 'trojstvo' čine četverotračna brza cesta od autoceste do luke Gaženice, zatim velika trajektna luka Gaženica i poslovna zona Crno, što će tek donijeti veliki gospodarski razvitak i mnoga nova radna mjesta«, rekao nam je zadarski gradonačelnik Živko Kolega.

Zona Crno je smještena na vrlo dobrom položaju: od čvora Zadar 1 i čvora Zadar 2 autoceste Zagreb - Zadar udaljena je 14 kilometara, od luke Gaženica samo šest kilometara te je vrlo blizu Zračne luke »Zadar«. Zona će uvelike biti povezana upravo s lukom u Gaženici, a roba koja dolazi u Mediteran preko Zadra može cestovnim putem vrlo brzo stizati u sve dijelove Europe.

Poglavarstvo Grada Zadra nedavno je usvojilo Urbanistički plan gospodarske zone, dobivene su sve potrebne suglasnosti nadležnog ministarstva pa se početak izgradnje infrastrukture očekuje početkom sljedeće godine, dok bi zona mogla potpuno biti u funkciji za oko tri godine.

»Planska dokumentacija bit će gotova do kraja godine, a početak gradnje najavljen je za prvo tromjesečje sljedeće godine«, kaže Kristijan Magaš, član Gradskog poglavarstva zadužen za gospodarstvo. Investitori će u roku od dvije godine morati dobiti uporabnu dozvolu, dovršiti gradnju pogona i početi raditi.

»Poglavarstvo će posebno razmatrati svaki slučaj kako bi se spriječile industrije koje nisu poželjne. Poželjne su nam industrije visoke tehnologije, industrije koje će donijeti kvalitetna radna mjesta te također skladišni i preparkirni prostor za namjenu luke Gaženica«, naglašava Magaš.

Šest tisuća novih radnih mjesta

Oko 300 tvrtki iz sektora proizvodnje i nešto manje iz uslužnih djelatnosti, uglavnom sa zadarskog područja, zainteresirano je za kupnju zemljišta u Crnom. Predviđa se da će biti otvoreno više od 6000 novih radnih mjesta, što bi u Zadarskoj županiji smanjilo nezaposlenost za šest posto. Na području županije ima 12 poduzetničkih zona, od kojih rade one u Stankovcima, Poličniku, Benkovcu i Biogradu.


Reci što misliš!