Biznis

Mobilni operateri

Mobilni operateri i crna predviđanja

Mobilni operateri i crna predviđanja
mindgrabmobile.com

Smak mobilnog svijeta?

"Kod predsjednika Mesića bio sam na puno ranije dogovorenom sastanku, ujutro, prije sjednice Ekonomskog vijeća. Dakle, netočno je da sam napustio sjednicu Ekonomskog vijeća, i otišao predsjedniku", izjavio je za Index Ivica Mudrinić, prvi čovjek T-coma demantirajući dio napisa o jučerašnjem nervoznom danu na Gospodarskom vijeću piše index.hr

 

Tamo je navodno došlo i do pravog okršaja između njega i premijera Ive Sanadera koji se priprijetio da će uvesti trošarine na usluge mobilnih operatera što bi, primjerice, diglo cijenu SMS poruka za 10 lipa.

Upitani za trošarine mobilni operateri kao rijetko kada ostavljaju dojam da su prestrašeni i u panici, pozivaju se na vlastitu socijalnu osjetljivost, ali i predviđaju da bi šteta koju bi trošarine nanijele tim kompanijama, a samo da bi Sanader zakrpao recesijski proračun, mogle biti prva kockica domina koja će pasti unatraške.

No, podsjetimo i da je Nadan Vidošević iz Hrvatske gospodarske komore izrazio mišljenje da to nije loše ideja jer "uslijed jačanja konkurencije na tržištu, usluge mobilne telefonije proteklih su godina pojeftinile, pa njihovo dodatno oporezivanje građane ne bi preskupo stajale, a državnoj bi blagajni, koja u uvjetima recesije muku muči s punjenjem, osiguralo izdašan prihod".

U VIP-u kažu da ne mogu komentirati kako bi se eventualne trošarine na mobilne usluge odrazile na državni proračun, ali:

"Kada je riječ o makroekonomskim utjecajima, ova bi mjera imala sličan utjecaj kao i nedavne regulativne aktivnosti zbog kojih već trpimo posljedice. Samo u ovoj godini Vipnet će, prema procjenama, izdvojiti iz svoje dobiti dodatnih 80 milijuna kuna zbog nedavnih nameta slijedom regulatornih aktivnosti."

"Sve to smanjuje mogućnost investicija, čime se dovodi u pitanje uspješnost mnogih malih i srednjih tvrtki, naših dobavljača i partnera, koje sudjeluju u telekomunikacijskoj infrastrukturi, a ona se po sadašnjem zakonu o telekomunikacijama zove infrastruktura od državnog interesa", poručuju iz Vip-a.

 

T-HT predviđa da bi uvođenje trošarina moglo imati velike posljedice na tržište. "U slučaju donošenja ove mjere, T-HT, koji planira velika ulaganja u razvoj optičke infrastrukture i širokopojasni pristup internetu, bio bi prisiljen smanjiti ulaganja, jer nijedna kompanija na konkurentnom tržištu ne može ulagati ukoliko joj se istovremeno administrativnim mjerama režu prihodi, odnosno destimulira potrošnja."

"Dodatni negativni efekt smanjivanja investicija značio bi i gubitak posla i prihoda za brojne kooperante T-HT-a. Što se tiče potrošnje građana, takva trošarina mogla bi imati i negativan socijalni efekt jer bi njome najviše bili pogođeni građani slabijeg imovinskog stanja", predviđaju u T-comu.

"Osnovna je svrha našeg poslovanja pružanje najpovoljnijih telekomunikacijskih usluga građanima, što Tele2 i čini od dolaska na hrvatsko tržište 2005. godine. Nedavno smo uveli i koncept garancije uštede čime smo na još jedan način nastojali građane poštedjeti tragova recesije ni smatramo kako ih treba poštedjeti dodatnih nameta. Istodobno, kao mobilni operater na godišnjoj razini državi plaćamo visoke iznose različitih naknada koje također pune državni proračun", kažu u tvrtki Tele2, koji također tepa mobilnoj telefoniji da je "osnovna potrepština bez koje se ne može, a ne luksuz koji bi iziskivao uvođenje dodatnih nameta".

U VIP-u tvrde da su i oni snižavanjem svojih usluga samo pomogli hrvatskim građanima u ovom razdoblju recesije i tvrde da su oni stalno snižavali cijene svojih usluga "i to zahvaljujući povećanju vlastite efikasnosti poslovanja, od čega su profitirali upravo korisnici".

"Sigurno je da će to značiti dodatni porez građanima i nametnuti način poskupljenja jedne od osnovnih ljudskih potreba, a to je potreba za komunikacijom. A državni proračun će s druge strane izgubiti jer će se smanjiti porez na dobit koju će platiti telekom operateri u taj isti proračun", mišljenje je tvrtke VIP o trošarinama koje i T-com naziva "porezom za građane i gospodarstvo".


Reci što misliš!