Biznis

Bankarstvo

Unatoč krizi, u Hrvatskoj banke nisu zatvarale poslovnice

Unatoč krizi, u Hrvatskoj banke nisu zatvarale poslovnice

Broj bankarskih poslovnica na 100.000 stanovnika u Hrvatskoj je u usporedbi sa Zapadnom Europom relativno nizak, ali regionalno gledajući on je ipak visok.

Iako se po penetraciji broja poslovnica Hrvatska može smatrati regionalnim liderom zanimljive su racionalizacije broja poslovnica u regiji koje su provele strane banke.

Tako je tokom 2009. godini u Srbiji, OTP banka zatvorila skoro 50% poslovnica, NLB skoro 30% a Intesa 10% od ukupnog broja poslovnica. U BiH Unicredit banka zatvorila je oko 8% dok je Societe General u Crnoj Gori zatvorio 20% poslovnica.

Najveći broj zatvorenih poslovnica dogodio se u Ukrajini za čije tržište, iako na niskim granama razvijenosti, vlasnici stranih banaka ne vide tako skor povrat astronomskim stopama rasta aktive. Austrijski Raiffeisen je u Ukrajini zatvorio čak 181 poslovnicu dok je Intesa u istoj državi zatvorila 147 poslovnica.

U Hrvatskoj tako velikih pretumbacija na najvažnijem kanalu, retail tržištu nije bilo. Relativno, tek su manje banke napravile rekonsolidaciju portfelja poslovnica čime su prednjačile Banka Kovanica sa zatvorenih 5 poslovnica (oko 25% od ukupnog broja), Podravska Banka dvije te Splitska Banka sa zatvaranjem poslovnica i ispostava u manjim Dalmatinskim mjestima.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.