Biznis

Kriza na vidiku?

Nova prijetnja hrvatskoj ekonomiji: Još gora recesija zbog globalne krize hrane

Nova prijetnja hrvatskoj ekonomiji: Još gora recesija zbog globalne krize hrane

Ključni ekonomski problem tijekom ove godine bit će inflacija uzrokovana rapidnim rastom globalnih cijena hrane i nafte

U domaćoj javnosti iznimno je zapažen bio prošlotjedni istup guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog u kojem je iznio pesimistične prognoze o kretanjima u domaćoj ekonomiji tijekom 2011. godine.

Za takvo stanje neizravno je optužio hrvatsku vladu, no domaći mediji relativno su šturo prenijeli dio guvernerova govora u kojem je upozorio kako će ključni ekonomski problem tijekom ove godine biti inflacija uzrokovana rapidnim rastom globalnih cijena hrane i nafte.

“Glavni generator rasta potrošačkih cijena bit će rast cijena hrane i tekućih goriva, što se opravdava kretanjem cijena na svjetskom tržištu, no pri tome zanemaruje se ponovno pitanje koncesija na domaću naftu i problemi u sustavu poljoprivrednih subvencija”, rekao je Rohatinski.

Na taj se način pridružio uglednim hrvatskim ekonomskim stručnjacima koji već mjesecima upozoravaju kako bi golemi globalni rast cijena hrane mogao rezultirati kolapsom većeg dijela domaćih poljoprivrednih proizvođača, niza nekoć uspješnih hrvatskih prehrambenih kompanija, ali i golemim problemima za cjelokupnu hrvatsku ekonomiju.

Dapače, posljedice globalnog rasta cijena prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj se osjećaju već mjesecima. Prema nedavno objavljenim podacima, od početka ove godine maloprodajne cijene gotovo svih namirnica porasle su barem za 10 posto, dok je kod većine porast cijene bio i višestruko veći, piše nacional.hr


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.