Biznis

Nije došao nitko iz Vlade

Prelazimo iz depresije u duboku gospodarsku eutanaziju

Prelazimo iz depresije u duboku gospodarsku eutanaziju

Što napraviti kako bi se smanjila nezaposlenost i potaknuo rast gospodarstva političko je i ekonomsko pitanje oko kojeg su podijeljeni ekonomisti i političari, rekao je u Opatiji na otvaranju 22. savjetovanja Hrvatskog društva ekonomista izaslanik predsjednika RH Boris Cota.

 

Svi se slažu, dodao je, da bi bilo poželjno smanjiti porezno opterećenje i proračunske troškove, a u gospodarstvu je Cota za kombiniranje troškovne konkurentnosti sa specijalizacijom u nekim djelatnostima.

Iako je glavna tema Ekonomska politika Hrvatske u 2015., u Opatiju nije došao nitko iz Vlade, ali je već prvoga dana savjetovanja aktualna kandidatkinja za predsjednicu Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović održala predavanje o mogućnostima prevladavanja krize i propuštenim prilikama.  

Ljubo Jurčić:

Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskoga društva ekonomista, podsjetio je na to da godinama upozorava na iste probleme: pogrešan pristup ekonomskoj politici. Smatra da nema ni objektivnih razloga da Hrvatska bude u krizi.

"U nas uvijek postoje iluzije da će nas netko drugi spasiti, strane investicije, MMF, europski fondovi, ali to ne može pokrenuti Hrvatsku", rekao je Jurčić, dodajući da glavni pokretač gospodarstva mora biti vlastita politika investicija.

"Resursi su u Hrvatskoj neiskorišteni, strane investicije i kapital su dobrodošli, ali najveći kapital neke zemlje je sposobna Vlada koja zna iskoristiti resurse, zaposliti ljude da resurse pretvore u proizvode, a da bi to znali, moraju biti obrazovani", rekao je Jurčić.  

Prognoze preoptimistične

Govoreći o raspletu krize u EU i položaju Hrvatske, ekonomski analitičar Željko Lovrinčević je rekao da su dosadašnje prognoze od početka recesije bile preoptimistične za EU, što je još izraženije u Hrvatskoj.

"Na kraju 2014. javni dug Hrvatske bit će 81% BDP-a, ako se uključi HBOR, oko 85%, što je najviša razina javnog duga od svih članica EU, a u 2015. i 2016. Hrvatska će biti ekonomija s najvećim deficitom proračuna i s najvećom razinom javnog duga", rekao je Lovrinčević ocjenjujući da će potkraj 2016. doći do problema u servisiranju javnog duga.

On smatra da je Hrvatska na prijelazu iz depresije u duboku društvenu i gospodarsku eutanaziju, koju obilježava dugoročni gubitak konkurentnosti, kriza povjerenja u političku strukturu, emigracija stanovništva i bijeg kapitala.

"Reforme su nužne, ali nisu dovoljne za rješavanje krize", istaknuo je  dodajući da treba rekonstruirati društvo na novim osnovama.

Smatra da je potreban novi odnos prema gospodarstvu, poduzetništvu, značajna promjena svjetonazora, ali i nova politička garnitura. 

Poslovni.hr


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.