Biznis

Zatvaranje nuklearnih elektrana

Odluka o zatvaranju nuklearki odrazila se na poslovanje RWE grupe

Odluka o zatvaranju nuklearki odrazila se na poslovanje RWE grupe

Na području obnovljivih izvora energije u prvoj polovici 2011. glavni fokus je na projektima vjetroelektrana

Odluka njemačke vlade da ubrza zatvaranje nuklearnih elektrana dodatno je pogoršala gospodarske uvjete za RWE grupu, što se već odrazilo na poslovanje ove kompanije u prvoj polovici 2011. godine, prenosi nacional.hr

Dok su prihodi RWE grupe iznosili 27 milijardi eura, gotovo jednako kao i u prvoj polovici prošle godine, EBITDA je pala za 25 posto na 4,6 milijardi eura. Operativna dobit je smanjena za 33 posto, na 3,3 milijarde eura. Neto dobit bez jednokratnih stavki pala je za 39 posto, na nešto manje od 1,7 milijardi eura.

 „Odluke njemačke vlade dovele su do značajnih financijskih opterećenja. Međutim, energetska koncepcija njemačke vlade također pred nas stavlja mogućnosti koje želimo iskoristiti", rekao je dr. Jürgen Grossmann, predsjednik Uprave RWE AG. „U središtu naše strategije - biti održiviji, internacionalniji i snažniji - je povećanje učinkovitosti i smanjenje emisije ugljičnog dioksida u našem portfelju."

U prvoj polovici 2011. RWE je proizveo 104,3 milijarde kilovat-sati (kWh) električne energije, 7 posto manje nego u istom razdoblju 2010. Glavni razlog za to je gašenje nuklearne elektrane Biblis kao dio nuklearnog moratorija kojeg je nametnula njemačka vlada. Prodaja električne energije od 154 milijardi kWh je na gotovo istoj razini kao i godinu dana ranije. Prodaja plina je pala za 18 posto, na 185,3 milijarde kWh. Glavni razlog pada su blaži vremenski uvjeti.

U cjelini, dobit RWE grupe znatno je slabija nego u prvoj polovici 2010. Smanjenje je znatno veće nego što je previđeno u veljači 2011., a glavni razlog za to je odluka o skraćenju radnog vijeka nuklearnih elektrana u Njemačkoj. Uz povećanje od 8 posto na 2,7 milijardi eura, kapitalni izdaci za imovinu, postrojenja i opremu ostali su visoki i u prvoj polovici 2011. Glavni fokus RWE grupe je na proširenju i modernizaciji kapaciteta za proizvodnju električne energije.

Najvažniji projekti su termoeletrane u Neurathu, Hammu i u Eemshavenu, kao i plinske elektrane u Nizozemskoj, Velikoj Britaniji i Turskoj. Na području obnovljivih izvora energije u prvoj polovici 2011. glavni fokus je na projektima vjetroelektrana. RWE Innogy također ulaže i u posebne brodove za prijevoz i postavljanje vjetroelektrana na morskoj pučini.

nacional.hr/ezadar


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.