Biznis

Dobre vijesti

Hrvatska 84. na svijetu po uvjetima poslovanja

Hrvatska 84. na svijetu po uvjetima poslovanja

Regija istočne Europe i srednje Azije, u kojoj se nalazi i Hrvatska, ponovno je napravila najviše u unapređenju poslovne regulative

Hrvatska se na godišnjoj rang listi Svjetske banke po uvjetima poslovanja popela za pet mjesta, s 89. na 84. mjesto, navodi se u godišnjem izvještaju "Doing Business 2011". Glavni razlog skoka na ljestvici je provođenje reformi u poslovnoj regulativi.

U izvještaju se navodi kako je Hrvatska olakšala poslovanje omogućivši društvima s ograničenom odgovornošću da se u registar trgovačkih društava upišu elektronički putem preko javnih bilježnika, a dobivanje građevinske dozvole olakšano je spajanjem lokacijske dozvole i potvrde o nacrtu projekta jednom dozvolom.

Što se tiče regije, Hrvatsku vode Makedonija, na visokom 38. mjestu, Slovenija na 42., Mađarska na 46., Crna Gora na 66.,Italija na 80. mjestu, dok su iza Hrvatske Srbija na 89. mjestu, BiH na 110., a Kosovo na 119. mjestu.

Na vrhu ljestvice pak nema promjena, Singapur, Hong Kong i Kina, Novi Zeland, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD drže prvih pet mjesta kao i 2010. godine, a promjene nema ni na samom dnu, gdje Eritreja, Burundi, Centralnoafrička republika i Čad drže zadnje pozicije.

Uvjeti poslovanja ocjenjuju se po osam kriterija, pokretanju poduzeća, dobivanju građevinske dozvole, knjiženju vlasništva, dobivanju kredita, plaćanju poreza, prekograničnom trgovanju, rješavanju trgovinskih sporova i uvjetima stečajnog postupka, a ove je godine uveden i kriterij kulumativnih promjena poslovnog okruženja u zadnjih pet godina, po kojemu je Hrvatska na četvrtom mjestu u regiji istočne Europe i Srednje Azije.

Regija istočne Europe i srednje Azije, u kojoj se nalazi i Hrvatska, ponovno je napravila najviše u unapređenju poslovne regulative, a dok je ranije motiv za to bilo pridruživanje EU, ove je godine na taj faktor uvelike utjecala financijska kriza. Od 25 zemalja u regiji, 21 je provodila poslovne reforme.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.