Biznis

GFK istražio:

Posao nesiguran, plaća nepravedna

Posao nesiguran, plaća nepravedna

Opće zadovoljstvo poslom u recesiji na razini je zadovoljstva prije recesije. Oko dvije trećine zaposlenih je zadovoljno ili vrlo zadovoljno poslom, pokazalo je to istraživanje GfK Hrvatske. Pretpostavlja se da do pada zadovoljstva nije došlo jer ljudi racionaliziraju situaciju - sretni su što nisu izgubili posao, javlja HRT .

GfK je tijekom recesije pratio stajališta hrvatskih zaposlenika o njihovu poslu, a prvo istraživanje je provedeno u rujnu 2008., u vrijeme kada recesija još nije zahvatila našu zemlju, potom u ožujku 2010. i u lipnju ove godine. U svakom valu istraživanja sudjelovalo je oko 450 ispitanika.

U odnosu na predrecesijsko vrijeme, zaposleni smatraju svoj posao bitno nesigurnijim, a plaću lošijom i nepravednijom.

Iako se govori o izlasku zemlje iz krize, zaposlenici to u lipnju ove godine nisu osjetili. Dapače, ocjena sigurnosti posla te visine i pravednosti plaće ove godine je niža nego u 2010.

Prije krize, odnosno u 2008., zaposlenici državnih poduzeća u prosjeku su bili zadovoljniji svojim poslom u odnosu na one koji rade u privatnim poduzećima. Također su i svoj posao smatrali sigurnijim. No, rezultati sugeriraju da su najave o racionalizaciji u državnim poduzećima ozbiljno shvaćene - razlike između zaposlenika u državnim i privatnim poduzećima nestale su. Obje skupine sada podjednako ocjenjuju svoje poslove.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.