Biznis

Ponuda financiranja brodova za Obalnu stražu

MORH odbio njemačke brodove

MORH odbio njemačke brodove

Prosjek starosti brodova Obalna straže RH iznosi čak 41 godinu. Što se tiče HRM-a, poznato je kako je svih pet topovnjača neupotrebljivo

MORH je odbio neobveznu ponudu čuvenoga njemačkog konstrukcijskog ureda i brodogradilišta “Fassmer” za izgradnju brodova za Obalnu stražu RH, piše slobodnadalmacija.hr

Na prošlotjednom sastanku s čelnim ljudima “Fassmera”, nižerangirani predstavnici Ministarstva obrane RH zahvalili su se na njemačkoj ponudi izgradnje obalnog ophodnog broda, s obrazloženjem da do 2015. godine u državnom proračunu neće biti novca za nove brodove.

“Fassmer” je, naime, ponudio suradnju sa splitskim Brodogradilištem specijalnih objekata i novi projekt obalnog ophodnog broda CPV40 (Coastal Patrol Vessel) razvijenog za kolumbijsku ratnu mornaricu. Da je ponuda prihvaćena, prvi brod, po cijeni od oko deset milijuna eura, gradio bi se u Njemačkoj, a preostali brodovi, uz prijenos tehnologije i visokih tehničkih standarda, na splitskim navozima.

“Fassmer” je, kako doznajemo, ponudio povoljne uvjete financiranja brodova za Obalnu stražu. Uz kredit Njemačke kreditne banke za obnovu i razvoj, a koji bi “Fassmer”, kao adresant kredita, preuzeo na sebe, brodovi su se mogli financirati iz strukturalnih fondova EU-a.
Inače, “Fassmer” je svjetski lider u projektiranju tzv. paramilitary brodova, odnosno višenamjenskih plovila namijenjenih zadaćama nadzora obale i mora.

Tu je nišu specijalne brodogradnje “Fassmer” preuzeo od njemačkog vojno-pomorskog koncerna “Thyssen Krupp”.  Višegodišnja tehnička agonija brodova Obalne straže RH, kao i HRM-a, sada ulazi u vrlo kritičnu fazu. Ključnim brodovima Obalne straže, četiri patrolna broda klase “Mirna”, ove godine istječu svi resursi. Sredstva za produljenje vijeka nisu predviđena vojnim proračunom.

Najmlađi brod Obalne straže, OB-05 “Hrvatska Kostajnica”, izgrađen je davne 1985. godine. Prosjek starosti brodova Obalna straže RH iznosi čak 41 godinu. Što se tiče HRM-a, poznato je kako je svih pet topovnjača neupotrebljivo. 

SD/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

  Vezane vijesti