Biznis

Posao u Povjerenstvu za sukob interesa

Gotovo 200 prijava za saborski posao 'težak' 17 tisuća kuna

Gotovo 200 prijava za saborski posao 'težak' 17 tisuća kuna

Velik interes Lučin tumači visokom plaćom, no ne isključuje da bi motiv mogao biti i ovlasti u kontroli imovine dužnosnika

Rok za prijavu za posao u Povjerenstvu za sukob interesa istekao je 6. rujna. Sabor je zaprimio kandidature čak 189 osoba koje bi za 17 tisuća kuna mjesečno bile voljne provjeravati bankovne račune, imovinu i dioničarske udjele najviših državnih dužnosnika.

Predsjednik saborskog Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove Šime Lučin procjenjuje da bi za ukupno pet mjesta u povjerenstvu moglo konkurirati više od 200 osoba, s obzirom da se još prijava očekuje poštom.

Velik interes Lučin tumači visokom plaćom, no ne isključuje da bi motiv mogao biti i ovlasti u kontroli imovine dužnosnika, koje su za članove Povjerenstva i veće nego policijske ovlasti, piše Večernji list.

Kaže da su među kandidatima pravosudni dužnosnici, novinari, obavještajci, policajci... Nakon što se utvrdi ispunjavaju li kandidati formalne uvjete, na internetskim stranicama Odbora objavit će se njihova lista. Tada članovi Odbora sa svakim moraju obaviti razgovor i to na javnoj sjednici, a kandidati uz to moraju proći sigurnosne provjere, što bi moglo trajati do tri mjeseca.

Uvjeti za rad u Povjerenstvu su sveučilišna diploma, najmanje osam godina rada u struci i istaknuti radni rezultati, neosuđivanost i izostanak trenutnih kaznenih postupaka protiv kandidata. Uvjet je i da kandidat nije član neke političke stranke najmanje pet godina.

Povjerenstvo se imenuje na pet godina, članovi na tu dužnost mogu biti izabrani najviše dva puta, a Povjerenstvo u konačnici bira Sabor na sjednici većinom glasova svih zastupnika.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.