Biznis

1300 kuna po obitelji

Bez obzira na rekordan broj nezaposlenih, blagdanska potrošnja na razini lanjske

Bez obzira na rekordan broj nezaposlenih, blagdanska potrošnja na razini lanjske

Crne prognoze su se ostvarile. Više od 36o tisuća hrvatskih obitelj Božić je dočekalo bez posla. No, to ne znači da se nije trošilo

Rekordan broj nezaposlenih ovih blagdana nije spriječio Hrvate da troše. Čini se da trgovci ni za ove blagdane neće ostati praznih džepova.

Crne prognoze su se ostvarile. Više od 36o tisuća hrvatskih obitelj Božić je dočekalo bez posla. No, to ne znači da se nije trošilo. Sindikati su izračunali da smo ovih blagdana u prosjeku potrošili oko 1.300 kuna po obitelji. "Toliko smo otprilike potrošili i lani", kaže Krešimir Sever.

"Porasle su cijene tako da će se praktično vjerojatno izdvojiti ista količina novca za nešto manje roba, bez obzira radilo se o hrani za blagdanski stol ili za neke poklčone. Na kraju će sve to skupa završiti na istoj razini", rekao je Sever.

Blagdanski stol, priznaju i građani, ove je godine siromašniji, a štedjelo se i na poklonima.

 

 

Iako štedimo, ovog prosinca Hrvati će, također prema računici sindikata potrošiti oko 11 milijardi kuna. A nakon blagdana stiže otrežnjenje u obliku depresije, poručuje doktor Vladimir Gruden.

"Sigurno je da je depresija kad vidimo koliko smo potrošili", kaže Gruden pojašnjavajući da se blagdanska depresija ne javlja samo zbog financija. U tom razdoblju, kaže doktor Gruden, žalimo za prošlim vremenima.

"Blagdani nas sjećaju na obitelji, kad smo bili djeca, kad smo bili cjeloviti, pogotovo jer je Božić obiteljski blagdan. Mi smo sada tu gdje jesmo i imamo različitih iskustava, uglavnom negativnih", pojašnjava Gruden.

Sve je u životu je jedna predstava, samo je pitanje koju ćemo mi ulogu igrati u njoj. Trebamo izabrati ulogu veseljaka, a ne ulogu patnika, kaže naš sugovornik. Tako ćemo, zaključuje Gruden izbjeći blagdansku i svaku drugu životnu depresiju i stres.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.