Biznis

Mjesec darivanja i potrošnje

Hrvati će za blagdane potrošiti 11,5 milijardi kuna

Hrvati će za blagdane potrošiti 11,5 milijardi kuna

Za predstojeće blagdane građani će u mjesecu darivanja potrošiti oko 11 i pol milijardi kuna, procjenjuju u Hrvatskoj gospodarskoj komori. U odnosu na lani potrošit ćemo oko 500 milijuna kuna više.

U prilog ovakvoj procjeni u HGK navode rast prometa u trgovini na malo u proteklih 14 mjeseci, kao i realan rast povećanja netto plaća. Sve to dovelo je do povećanog optimizma potrošača, objašnjavaju iz Sektora za trgovinu direktorica Ema Culin i zamjenica Tomislava Ravlić:

‘‘Činjenica je da se, prema dostupnim podacima, od 2008. naovamo ponašanje potrošača sigurno promijenilo. Potrošači danas gledaju svaku kunu, troše na poklone nešto manje. Međutim, bitno je reći da su danas spremni kupiti puno praktičnije proizvode, kaže Culi. U HGK su ususret prosincu organizirali akciju ‘Darujmo hrvatsko‘ uz prateći spot koji će se idućih dana emitirati u elektroničkim medijima.

‘‘Pozivamo sve građane da pri kupovini ovih blagdana prednost daju hrvatskim, domaćim proizvodima. Jer samo 5 posto veća potrošnja tih proizvoda imala bi ljekovit učinak na hrvatsko gospodarstvo‘‘, poručila je Ravlić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.