Biznis

Porezna čuva identitet

Nepoznat netko lani je imao neto plaću od 253.000 kuna

Nepoznat netko lani je imao neto plaću od 253.000 kuna

Najbolje plaćeni Hrvat lani je prijavio dohodak od 5,8 milijuna kuna! Njegova mjesečna bruto plaća bila je 483 tisuće kuna pa proizlazi da je u jednom mjesecu zaradio koliko i prosječno plaćeni Hrvat u pet godina! Njegovu godišnju plaću prosječno plaćeni zaposlenici ne mogu zaraditi ni za cijeli radni vijek – jer bi im za to trebala 61 godina rada.

Tko je sretnik, porezna je tajna, no podaci iz godišnjih poreznih prijava za 2012. otkrivaju da bez obzira na krizu i petogodišnju recesiju - nije usamljen, piše Večernji list.

Dvadeseti na listi najbolje plaćenih zaposlenika u zemlji zaradio je 2,4 milijuna kuna, drugi i treći na listi bili su toliko dragocjeni svojim poslodavcima da su ih nagradili sa po više od četiri milijuna kuna, a osobe s četvrtog do devetog mjesta zaradile su više od tri milijuna kuna.

Ukupno je dvadeset najplaćenijih osoba prošle godine zaradilo 64 milijuna kuna.

U želji da zaštiti njihov identitet, Porezna uprava više ne objavljuje ni djelatnosti ni sredine u kojima su podnijeli poreznu prijavu, ali pretpostavlja se da se milijunske plaće isplaćuju samo menadžerima u bankama, telekomunikacijama ili IT industriji.

Rekorder s mjesečnom plaćom od 483.000 kuna na ruke prima otprilike 253.000 kuna, a preostalih 230.000 kuna odlazi državi na ime poreza i doprinosa pa se poreznim vlastima isplati čuvati ih kao kap vode na dlanu - plaćaju porez na dohodak po najvećoj poreznoj stopi od četrdeset posto.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.