Biznis

Naša proizvodnja

Opremu za vojsku radit će domaće tvrtke

Opremu za vojsku radit će domaće tvrtke

U Ministarstvu obrane potpisano je 14 ugovora o nabavi vojne opreme s 21 hrvatskom tvrtkom u vrijednosti od 66 milijuna kuna. Prvi je to put da su se hrvatske tekstilne i obućarske tvrtke udružile i pobijedile na javnom natječaju, a iz MORH-a najavljuju da će im pomoći i u daljnjem proboju na svjetsko tržište vojne opreme.

Borovo, Kroko, Čateks, Šešir,Varteks, Konfeks, samo su neka od imena domaćih tvrtki čiju će obuću i odjeću nositi hrvatski vojnici. U brojkama, riječ je o gotovo 176 tisuća vojnih odora, oko 14 tisuća pari vojničkih čizama, 500 kaciga i oko 1600 pušaka, također hrvatske proizvodnje.

"Mi u MORH-u smo iznimno zadovoljni što možemo opremiti hrvatskog vojnika hrvatskim proizvodima, od donjeg rublja do jurišne puške. To znači da i Vi, proizvođači vojne opreme u Hrvatskoj, možete napraviti dobar proizvod u NATO standardu. Mi smo pomogli da mnogi od vas izvezu svoje proizvode i to je naša zadaća u budućnosti da vam pomognemo da se probijete na strana tržišta", poručio je ministar obrane Ante Kotromanović.

Zadovoljstvo nije krio ni načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Drago Lovrić. Naglasio je da je riječ o kvalitetnoj opremi u čijoj će daljnjoj izradi savjetima pomoći i vojska.

"Mi iz Oružanih snaga ćemo zajedno sudjelovati sa svim proizvođačima u unaprjeđenju vojne opreme. Davat ćemo savjete kako da ona bude što bolje izrađena da se može što bolje prodati na svjetskom tržištu i sigurno ćemo biti najbolji reklameri na svjetskom tržištu", kazao je Lovrić.

A da za hrvatske proizvođače ima mjesta na zahtjevnom svjetskom tržištu dokazuje tvrtka Šestan - Busch koja više od 90 posto svojih proizvoda izvozi.

"Upravo radimo 10 tisuća kaciga za Irak, a prošle smo godine isporučili 5 tisuća kaciga. Ovo što je ministar rekao da ide u Irak, to je vjetar u leđa našoj vojno industriji. To je zemlja koja treba takve proizvode i tu vidimo našu nišu", istaknuo je direktor tvrtke Alojzije Šestan.

MORH je s hrvatskim proizvođačima potpisao sedmogodišnji ugovor, što bi itekako trebalo pomoći posrnuloj domaćoj tekstilnoj industriji.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.