Biznis

Ratno stanje

Zbog Sirije INA u 2013. ostvarila gubitak od 1,5 milijardi kuna

Zbog Sirije INA u 2013. ostvarila gubitak od 1,5 milijardi kuna

INA je u 2013. ostvarila neto dobit od 953 milijuna kuna, no ako se tome pribroji amortizacija imovine u Siriji prošlu je godinu ipak završila u minusu od milijardu i pol kuna.

2013. za INA-u je bila izuzetno teška zbog loše gospodarske situacije, a samim time i nepovoljnog kretanja potražnje na ključnim tržištima Hrvatske, BiH i Slovenije, poručuju iz kompanije. Ipak, najteži uteg za INA-u izostanak je prihoda iz Sirije u kojoj je do izbijanja sukoba u toj zemlji do prije dvije godine zarađivala i desetke milijuna dolara mjesečno.

"Naravno, to je veliki gubitak za nas ali to ne znači da smo odustali od poslovanja u toj zemlji gdje smo ostvarivali dobre rezultate do izbijanja nemira" rekao je predsjednik Uprave INA-e Zoltan Aldott.

Unatoč izostanku zarade iz Sirije INA je u prošloj godini povećala ulaganja za 57 posto, pri čemu je od više od 2 milijarde kuna 80 posto uloženo u Hrvatsku.

"Ima još pozitivnih pokazatelja, tržišni udio veleprodaje u Hrvatskoj porastao je sa 67 na 73 posto, zabilježen je rast prodaje i na svim ključnim tržištima od Hrvatske, BIH do Slovenije, što pokazuje da smo i u situaciji nepovoljnih kretanja u stanju povećati poslovanje"

Hoće li se INA u budućnosti u istraživanju više orijentirati na Hrvatsku ili inozemstvo ovisit će prvenstveno o politici koncesija, rekao je Aldott. Iz INA-e su još jednom i naglasili nužnost ishođenja potrebnih dozvola za eksploataciju i istraživanje kako bi se u Hrvatskoj povećala proizvodnja, što je uostalom i istaknuto na posljednjoj rundi pregovora Vlade i MOL-a o upravljanu INA-om. Upitan je li optimističan vezano za nastavak razgovora, Aldott je rekao:

"Definitivno vjerujem da će obje strane pružiti podršku daljnjem razvoju INA-e u budućnosti."

A već se dulje vrijeme šuška da su Rusi ozbiljno zainteresirani za MOL-ov udio u INA-i . Nagađanja da je upravo o tome razgovarao s domaćinima prilikom otvorenja Zimskih olimpijskih igara predsjednik Ivo Jospiović međutim danas je odlučno odbacio.

"Ne, ne, niti jedne riječi nije bilo o INA-i", tvrdi Josipović.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.