Biznis

Burza u crvenom

Rezultati domaćih kompanija razočarali ulagače

Rezultati domaćih kompanija razočarali ulagače

Blag optimizam koji je vladao na Zagrebačkoj burzi proteklih tjedna utihnuo je nakon objave godišnjih poslovnih rezultata kompanija. Iscrpljena krizom, većina burzovnih uzdanica zabilježila je pad prihoda i dobiti, a neke se muče i s rastućim gubicima.

U takvim okolnostima, Crobex je skliznuo ispod psihološke granice od 1.800 bodova spustivši se na najnižu razinu od početka godine. Najveću korekciju pretrpjele su dionice gubitaških kompanija. Uz Petrokemiju, koja je prva objavila golemi gubitak, na rasprodaji su se našle dionice Belja, Dalekovoda i Uljanik plovidbe.

Poljoprivredni kombinat Belje, u sastavu Agrokora, u zadnjem tromjesečju prošle godine poslovao je s gubitkom od 106 milijuna kuna, a na godišnjoj razini minus je dostigao 129 milijuna kuna (21 posto više nego 2012. godine). Nakon objave razočaravajućih rezultata, dionica Belja potonula je gotovo 10 posto spustivši se na najnižu razinu u zadnjih pet godina.

Nakon pozitivnog rezultata u prvih devet mjeseci, Dalekovod je u zadnjem kvartalu opet potonuo u gubitak, koji je na godišnjoj razini dostigao 70 milijuna kuna.

Razočarali su i brodari, koji nisu uspjeli značajnije smanjiti gubitke, unatoč pozitivnim trendovima na tržištu pomorskog prijevoza u zadnjem tromjesečju. Najveći pad pretrpjela je dionica Uljanik plovidbe, koja je 2013. završila s gubitkom od 88 milijuna kuna, 10 milijuna kuna većim nego 2012. godine.

Zbog slabijih rezultata od očekivanja, pod pritiskom su se našle dionice Vupika, Ericssona Nikole Tesle i AD Plastika. Među gubitnicima se našao i Hrvatski telekom, iako je u zadnjem tromjesečju zabilježio usporavanje pada prihoda i 55 posto veću dobit nego 2012. godine. Čini se da je ulagače navikle na izdašnu dividendu razočarao prijedlog Uprave da se za isplatu dioničarima izdvoji tek nešto više od polovice prošlogodišnje dobiti (devet kuna po dionici).

Na skromnoj listi dobitnika našlo se samo sedam dionica iz sastava Crobexa. Pritom su najviše porasle cijene dionica Kraša i Tehnike. Kraš je u zadnjem kvartalu zabilježio rast prodaje od 3,8 posto, uz višestruko povećanje dobiti, a Tehnika je, za razliku od većine građevinskih tvrtaka koje grcaju u gubicima, poslovala s minimalnom dobiti. Pozitivni trendovi u poslovanju na uzlaznu putanju su doveli i dionicu Podravke.

Jedini sektor s generalno ohrabrujućim rezultatima je turizam. Dobra turistička sezona dala je snažan poticaj većini turističkih kompanija, koje bilježe solidan rast prihoda i osjetno višu profitabilnost. Tako je Arenaturist podigao EBITDA za 21 posto, Maistra za 19 posto, a HUP Zagreb za šest posto. Na burzi je najaktivnija turistička dionica Valamar Adria holding, čija cijena je od početka godine ojačala 16,5 posto.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.