Biznis

Kroz tri godine

U Karlovcu uskoro tvornica streljiva

U Karlovcu uskoro tvornica streljiva

Ideja o izgradnji tvornice streljiva nije nova, o njoj se duže razmišlja, no sada je projekt ušao u ozbiljniju fazu, kazao je direktor HS Produkta Željko Pavlin nakon sastanka s premijerom Zoranom Milanovićem te ministrima Rankom Ostojićem i Antom Kotromanovićem. Prema procjenama nova tvornica vrata bi mogla otvoriti kroz tri godine.

Investicija je prema dosadašnjim procjenama vrijedna oko 50 milijuna eura, no tek po izradi studije, znat će se točni troškovi, ali i lokacija. Za sada kao potencijale lokacije razmatraju se vojarne: ona u Logorištu ili Mekušju.

"Mora se vidjeti koji će dio ići od HS Producta, koji eventualno od ministarstava i države te kakav će u konačnici biti oblik vlasništva te potencijalne firme. Sigurno se ništa ne može preko noći obaviti, ali bih rekao da su potrebne dvije-tri godine da tvornica počne raditi izvoziti. Hrvatska je premala za jednu takvu tvornica tako da je potrebno, i prije

nego tvornica proradi, riješiti izvoz i naći kupce", rekao je direktor HS Producta Željko Pavlin.

Tvornica streljiva strateško je pitanje svake države,a toga je svjestan i premijer Milanović koji je rekao kako je prije 20 godina bilo nevjerojatno i razmišljati o proizvodnji oružja, a danas Hrvatska ima vrlo složen proizvod zahvaljujući kojem može biti konkurentna i zarađivati.

"Naši planovi su, sad kad je ovo na ovakvoj razini zahvaljujući isključivo poduzetništvu pojedinaca jer država s tim nije imala gotovo nikakve veze - država uzima, odnosno opskrbljuje i oprema vojsku i policiju s hrvatskim proizvodom. To nije velika količina i tvornica od toga ne može živjeti, one žive od svjetskog tržišta. Međutim, sada smo došli do trenutka da vrlo ozbiljno razmišljamo i planiramo neku vrsti zajedničkog projekta izgradnje tvornice streljiva", kaže Milanović.

Proizvodnjom streljiva u Europi se bavi tek nekoliko država, a podsjetimo kako HS gotovo 97 % svojih proizvoda izvozi na strana tržišta. Potencijalne kupce streljiva vide u Americi, ali i Europi, te bliskom i dalekom istoku.

"Danas u Europi tvornice koje rade streljivo nemaju dovoljno kapaciteta. Iz našeg iskustva možemo reći da plaćamo unaprijed i čekamo po čest mjeseci streljivo koje će doći za naše potrebe", rekao je Pavlin.

Iako prodaja MUP-u te Hrvatskoj vojsci nije glavni izvor prihoda najperspektivnije hrvatske tvrtke, političari su itekako svjesni da ne smiju stajati na putu razvoja..

"Ako kupujemo streljivo s NATO certifikatom u sljedećih pet godina nam treba do 70 milijuna kuna, a bez certifikata 45 milijuna kuna", istaknuo je ministar obrane Ante Kotromanović

Otvaranjem tvornice u njoj bi posao u samom početku našlo stotinjak ljudi, a to je i interes lokalne zajednice, odnosno grada Karlovca.

"Mislim da je to dobro. To je ono što činimo da vlastitu domaću industriju, kada govorimo o obrambenu industriju, dignemo na noge, oživimo, da se ona razvija. Mi smo zadovoljni kako to za sada dobro ide s obzirom da je konkurencija ogromna na svijetu", rekao je Kotromanović.

I dok hrvatska puška i pištolj konkuriraju na svjetskom tržištu, ne zaboravimo da je u njihovu proizvodnju uključeno 1.800 zaposlenika HS Produkta, a završetkom radova na novom pogonu još dvjestotinjak ljudi pronaći će posao. Spomenimo i kako Marko Vuković i Ivan Žabčić godišnje ulože između 50 i 100 milijuna kuna u razvoj proizvodnje.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.