Biznis

Talijani u štrajku: Prosvjedi u 54 grada

Talijani u štrajku: Prosvjedi u 54 grada

Talijani su u petak počeli opći štrajk na poziv vodećih sindikata koji organiziraju prosvjede u 54 talijanska grada kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog politike koju vodi vlada Mattea Renzija.

Štrajkom će biti obuhvaćeni svi sektori, bit će zatvorene zdravstvene ustanove i škole, a promet obustavljen. Zajamčeno je minimalno funkcioniranje navednih sektora, a štrajk će trajati osam sati.

"Ovako dalje ne ide" parola je štrajka koji je u javnim i privatnim sektorima organizirala glavna talijanska sindikalna konfederacija (lijevi CGIL) uz potporu umjerenog UIL-a.

Treća, manja sindikalna konfederacija (desni UGL) naknadno se pridružila štrajku, a umjereni katolički CISL odlučio je ne pridružiti mu se, ocijenivši da su prosvjedi u aktualnim okolnostima kontraproduktivni.

Najveće poteškoće očekuju se u zračnom prometu u kojemu sudjeluju i kontrolori letenja.

Sindikati su protiv vladina prijedloga zakona o radu u kojem se predviđa lakše zapošljavanje i otpuštanje, kao i smanjivanje prava i zaštite radnika u prvoj godini trajanja ugovora. Sindikati također osuđuju nacrt proračuna za 2015., ocjenjujući njegove mjere oporavka ekonomije nedostatnim.

Prijedlog je prošli tjedan načelno odobren u parlamentu.

U Italiji vlada rekordno duga recesija koja je počela prije tri godine. U listopadu je broj nezaposlenih u zemlji porastao na 13,2 posto, što je najviša stopa od 1977. kada se taj podatak počeo evidentirati. Među mladima nezaposlenost iznosi 43,3 posto.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.