Događaji

U petak opći štrajk u Italiji

U petak opći štrajk u Italiji

Italija će u petak biti pogođena osmosatnim općim štrajkom kojeg su sazvali vodeći sindikati kako bi izrazili nezadovoljstvo politikom koju vodi vlada Mattea Renzija, izvješćuje u četvrtak AFP.

"Ovako dalje ne ide" je parola štrajka koji u javnim i privatnim sektorima organizira glavna talijanska sindikalna konfederacija (lijevi CGIL) uz potporu umjerenog UIL-a. Treća, manja sindikalna konfederacija (desni UGL) naknadno se pridružila štrajku.

Glavna meta ljutnje sindikata je i dalje zakon o radu, a radi se o reformi tržišta rada koju zagovara Renzi. Premijer tvrdi da je ta reforma osmišljena u cilju poticanja zapošljavanja. Zakon, usvojen prošli tjedan, predviđa lakše otpuštanje i smanjivanje prava i zaštite radnika u prvim godinama ugovora. Sindikati također imaju velike zamjerke nacrtu proračuna za 2015., ocjenjujući da su mjere za poticanje gospodarskog rasta nedovoljne.

"Kombinacija tih dviju mjera vlade ne ide u korist niti tvrtkama koje žele ulagati niti poticanju zapošljavanja. One predstavljaju mješavinu mjera koje za sobom povlače deflaciju i recesiju", izjavila je Susanna Camusso, glavna tajnica CGIL-a.

Sindikalist Maurizio Landini objašnjava da sindikati nisu sazvali štrajk tek kao otpor reformi. "Ne poručujemo 'ne' tek tako. Također nudimo rješenja za ozbiljne probleme u zemlji", kazao je Landini. Prema njegovim riječima, Italiji je hitno potrebna industrijska politika.

"Nemamo nacionalni plan za industriju čelika koja je od iznimne važnosti ukoliko želimo očuvati našu industrijsku bazu", dodao je.

Štrajkom će biti pogođeni svi sektori, uključujući i željeznički promet. Iako je uprava talijanskih željeznica zabranila štrajk, zaposleni u željezničkom prometu su najavili štrajkove i u subotu i nedjelju.

Mnoge zračne kompanije su zbog najave štrajka u Italiji već obustavile domaće i strane letove.

Minimalna usluga bit će zajamčena, sukladno zakonu, u nekim sektorima poput javnog prijevoza, zdravstva i hitnih službi.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.