Biznis

Banke će nastaviti raditi na usuglašavanju rješenja

Oglasile se banke: Radimo na rješenju

Oglasile se banke: Radimo na rješenju

Predstavnici poslovnih banaka danas su održali sastanak s ministrom financija Borisom Lalovcem na kojemu su razmatrali moguće načine za olakšavanje otplate kredita u švicarskim francima zbog trenutne aprecijacije te valute, piše danas.hr

Banke će nastaviti raditi na usuglašavanju konkretnih rješenja unutar svojih poslovnih mogućnosti, a koja bi dugoročno pomogla dužnicima u rješavanju ovoga problema.

Jučerašnja neočekivana odluka Švicarske narodne banke (SNB) o odustajanju branjenja administrativno utvrđene najveće vrijednosti franka, zatekla je međunarodna financijska tržišta što je rezultiralo značajnim jačanjem švicarske valute u odnosu na euro. Tečaj švicarskog franka u odnosu na euro (i sve valute) formira se ovisno o kretanjima na globalnom tržištu, a njegov tečaj na domaćem tržištu posljedica je tih globalnih kretanja, pa će se i aprecijacija odraziti na tečaj švicarskog franka u Hrvatskoj.

Bez konkretnih posljedica

S obzirom na to da odluka SNB-a predstavlja iznenađenje za financijska tržišta teško je davati bilo kakve, pa makar i kratkoročne procjene kretanja švicarskog franka.

Međutim, potrebno je naglasiti da ovaj jučerašnji skok franka još nije rezultirao konkretnim posljedicama za veliku većinu dužnika, jer se prilikom otplate kredita anuiteti u pravilu obračunavaju krajem mjeseca, a uplaćuju početkom, obično do 15.og u mjesecu. Neki klijenti imaju ugovorene i druge dane obračuna i načina otplate anuiteta, preko trajnih naloga ili uplatnicama/e-bankingom, a činjenica je da se, ako je taj dan na primjer danas, na takve otplate morao primijeniti i današnji tečaj.

Dakle, jučerašnji skok švicarskog franka, ako ostane takav, rezultirat će povećanim ratama samo za manji broj dužnika koji imaju današnji ili u sljedećim danima unaprijed definirani datum plaćanja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.