Biznis

Rješenje problema?

Rješenje za "švicarac": Novi zakon o stambenom kreditiranju?

Rješenje za

Ministar financija Boris Lalovac najavio je da bi Vlada mogla predložiti poseban zakon o stambenom kreditiranju i tako riješiti probleme nastale zbog rasta rata kredita u švicarskim francima. Vlada će tijekom ljetne stanke pripremiti zakon, koji bi se u Saboru mogao naći u rujnu.

Tužbe zbog 'švicarca': što trebate znati o troškovima suđenja i zastari
Ako do početka šestog mjeseca ne dođe određeni prijedlog banaka, moj prijedlog premijeru bit će da krenemo s posebnim zakonom i riješimo kada netko može napustiti stan, kako se mogu dobivati krediti itd., rekao je Lalovac uoči dodjele Fininih nagrada Zlatna bilanca.

Potom je ocijenio da bi takav zakon i inače, bez obzira na napredak u pregovorima banaka, Vlade i dužnika o problemu kredita u švicarskim francima, trebalo donijeti. Dodao je kako banke nisu primjereno upravljale svojim rizicima te kako je potpuno neprihvatljivo da netko bude dužan više nego na početku vraćanja kredita.

Na pomolu dogovor - konverzija kredita iz 'švicaraca' u eure?

Direktor Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček smatra dobrom viješću donošenje zakona o stambenom kreditiranju u smislu europske direktive jer su, kako kaže, u njoj vrlo jasno definirani valutni odnosi i promjenjive kamate, i to na mnogo blaži način nego kod nas. Upitan kada bi banke mogle iznijeti svoj prijedlog rješenja problem kredita u švicarskim francima, Bohaček je Hini izjavio kako se razgovara, ali nema pritiska zbog rokova jer zamrzavanje tečaja traje do siječnja. Bitno je da se nađe kvalitetno rješenje prihvatljivo za državu i vjerovnike, kazao je.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.