Politika

Gost na HRT-u

Milanović: dok sam ja premijer, tečaj franka ostaje zamrznut

Milanović: dok sam ja premijer, tečaj franka ostaje zamrznut

U HRT-ovoj emisiji Javna stvar gostovao je premijer Zoran Milanović. Govorio je o rezanju kamata i ratu s bankama te je otkrio što planira ponuditi Hrvatskoj za osvajanje drugog mandata.

Jedna od mjera za koju garantira je fiksni tečaj švicarskog franka.

Na pitanje kako komentira najavu banaka da će ga Europskoj komisiji tužiti zbog smanjenja zateznih kamata, Milanović je rekao:

'Ja nikad nisam bio pobornik boljševičkih mjera. Išli smo korak po korak, snimali samo, pa neka banke tuže. Samo naprijed. Mi smo ocijenili da moramo preuzeti inicijativu. Neka nas tuže upravi Vodovoda jer tu nema instant, čarobnjačkih rješenja, pogotovo u slučaju švicarskog franka. Ne smijemo dopustiti da nas nešto zaguši, ali ne smijemo donositi niti radikalne mjere'.

Što se tiče zamrzavanja tečaja franka na razini od 6,39 kuna, Milanović kaže da će on ostati zamrznut jer banke ne pokazuju entuzijazam da se to pitanje riješi.

'Nećemo odustati od toga. To jamčim hrvatskih građanima i to će tako ostati, banke neće zbog toga propasti jer su dobro kapitalizirane i sigurne. Banke se ponašaju po logici 'tko je jači', a nisu motivirane da traže rješenje, rekao je Milanović napomenuvši: 'Dok sam ja premijer, tečaj franka ostaje zamrznut'.

Na početku intervjua, Milanović je progovorio o putu u Japan. Podsjetio je kako je on prvi šef hrvatske Vlade koji je posjetio tu dalekoistočnu zemlju:

'Razgovarali smo s najistaknutijim japanskim korporacijama...Išli smo se predstaviti, kad nas ima samo četiri i pol milijuna nije dovoljno reći - mi smo članica Europske unije. U Japanu znaju za Hrvatsku, ali ne znaju dobro'.

Milanović je lani posjetio Sjedinjenje Američke Države. Upitan da li je taj put donio kakvu promjenu, premijer je kazao kako se dogodio gospodarski rast, ali on to ne bi dovodio u korelaciju.

Na parlamentartne izbore ćemo u ustavnim rokovima, poručuje Milanović. Na pitanje bi li pristao na sučeljavanje s Karamarkom na jesen na HRT-u, odgovorio je: 'Pa to sam ja inicirao i jasno vam je da od toga neće biti ništa. Ili mi ili oni, ili ja ili on, naravno da je odgovor DA, ali to ne ovisi o meni'.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.