Biznis

Stanovništvo vraća kredite

HNB: u padu krediti građana

HNB: u padu krediti građana

Kunska protuvrijednost ukupnih kredita, krajem travnja, iznosila je 281,14 milijardi kuna, pokazuju posljednji podaci Hrvatske narodne banke.

U odnosu na ožujak ukupni krediti niži su za 1,76 milijardi kuna, što predstavlja mjesečni pad od 0,6%. U usporedbi s istim mjesecom prošle godine ukupni krediti su niži za 3,1 milijardu kuna (-1,1%), dok su u odnosu na prosinac prošle godine porasli za 1,03 milijarde kuna (+0,4%), navode analitičari RBA.

Obzirom da se u travnju preko 73% ukupnih kredita odnosi na valutne, aprecijacija domaće valute u odnosu na euro i švicarski franak na mjesečnoj razini (-0,7% odnosno -1,1%) doprinijela je mjesečnom padu ukupnih kredita iskazanih u domaćoj valuti. Također, kuna je u travnju aprecirala i na godišnjoj razini u odnosu na euro (-0,2%) što je doprinijelo godišnjem padu ukupnih kredita iskazanih u kunama. S druge strane, u odnosu na švicarski franak kuna je deprecirala na godišnjoj razini te je srednji tečaj CHF/HRK na kraju razdoblja u travnju zabilježilo relativno značajnu dvoznamenkastu godišnju stopu rasta od +16% čime je ublažen pad ukupnih kredita na godišnjoj razini.

Stanovništvo vraća kredite: Trenutno dužni 128 milijardi kuna

Najveći doprinos mjesečnom padu ukupnih kredita dolazi od razduživanja sektora stanovništva i nefinancijskih trgovačkih društava. Krediti sektoru kućanstva s udjelom od preko 45% u ukupnim kreditima (128 mlrd. kuna), u travnju su zabilježili pad na mjesečnoj razini od 650,4 mil. kuna (-0,5%). Obzirom da stambeni krediti čine gotovo polovicu ukupnih kredita kućanstava, a u njima oni s valutnom klauzulom čine udio od 92%, učinak spomenutih tečajnih razlika u ovoj skupini kredita dao je pozitivan doprinos mjesečnom padu kredita stanovništvu. S druge strane, u odnosu na isti mjesec prošle godine ukupni krediti sektoru kućanstava zabilježili su godišnji rast za 980 mil. kuna (+0.8 %), što je većim dijelom posljedica godišnjeg rasta stambenih kredita za 1 mlrd. kuna (+1,7%). Spomenute godišnje tečajne razlike tj. deprecijacija domaće valute u odnosu na švicarski franak doprinijela je iskazanom porastu (ukupnih) stambenih kredita sektoru kućanstava izraženih u kunama.

Smanjuju se i krediti poduzećima

Krajem travnja ukupni krediti nefinancijskim trgovačkim društvima (koji čine 33% u ukupnim kreditima) zabilježili su mjesečni i godišnji pad. Ukupni krediti nefinancijskim trgovačkim društvima u travnju su iznosili 92,4 mlrd. kuna što je za 660 mil. kuna manje nego u ožujku (-0,7%). U usporedbi s istim mjesecom prošle godine zabilježili su razmjerno snažan pad od 2,8 mlrd. kuna (-2,9%). Tako je travanj potvrdio nastavak negativnih godišnjih stopa rasta kredita poduzećima koji datira unazad protekle tri godine (od lipnja 2012.). Međutim, posljednji podaci HNB-a pokazuju da se sektor poduzeća pojačano zadužuje u inozemstvu, gdje se pod utjecajem mjera ekspanzivne monetarne politike poduzeća koriste povoljnijim uvjetima zaduživanja.
S druge strane, ukupni krediti središnjoj državi u travnju (51,1 mlrd kuna), čineći preko 18% ukupnih kredita, zabilježili su pad na mjesečnoj i godišnjoj razini (-0,6% odnosno -1,9%) dok su stagnirali u odnosu na prosinac prošle godine.

"U narednim mjesecima očekujemo vrlo blagi rast ukupnih kredita u nominalnim iznosima, uz prisutan utjecaj tečajnih oscilacija na njihov kunski izraz", zaključuju analitičari RBA.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.