Biznis

Malo statistike

Rast trgovine na malo penje se na 4 posto

Rast trgovine na malo penje se na 4 posto

Prema preliminarnim podacima Državnog zavoda za statistiku trgovina na malo je i u svibnju nastavila s pozitivnim stopama realnog rasta već 10. mjesec za redom.

Prema kalendarski prilagođenim podacima realan godišnji rast trgovine na malo ubrzao je s 2,5% u travnju na 4,1% u svibnju, što je ujedno najviša realna stopa porasta trgovine na malo od rujna 2007., navodi se u analizi RBA.

U istom razdoblju, izostanak inflatornih pritisaka u većini potrošačkih kategorija se odrazio na nižu stopu u nominalnom iskazu koja je iznosila 3,2%. Promatrano u odnosu na travanj promet u trgovini na malo (prema desezoniranim podacima) se povećao za 0,6%, dok je u nominalnom iskazu porastao 0,5%.

Promatrano prema izvornim, neprilagođenim indeksima, promet u trgovini na malo je na godišnjoj razini zabilježio realan godišnji rast od 1,9% (nominalno 1,5%) dok je u odnosu na travanj zabilježen realni rast od 3,1% (nominalno 3,6%).

"Na nastavak rasta prometa trgovine na malo ukazivao je nastavak poboljšanja indeksa iz Ankete pouzdanja potrošača odnosno blagi rast optimizma koji je zasigurno potaknut rasterećenjem dohotka nakon izmjena u oporezivanju dohotka. Uz navedeno dobri turistički pokazatelji tijekom turističke predsezone, rast prodaje novih automobila te niska baza kao posljedica dugotrajne krize podržali su rast prometa u trgovini na malo. Na razini godine očekujemo pozitivnu stopu godišnjeg rasta u trgovini na malo koja će se pozitivno odraziti i na rast osobne potrošnje odnosno BDP-a.", prognoziraju analitičari RBA.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.