Biznis

Tržište

Lički krumpir postao zaštićeni proizvod registriran na EU razini

 Lički krumpir postao zaštićeni proizvod registriran na EU razini

Uz Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanske mandarine, Ogulinsko kiselo zelje i Baranjski kulen, Hrvatska je dobila još jednu oznaku čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu.

Riječ je o Ličkom krumpiru čiji je proces zaštite naziva započeo 2011. godine.

U lipnju 2014. godine Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Europskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla Lički krumpir na razini Europske unije.

Nakon procedure na europskoj razini, objavom navedene Provedbene Uredbe Komisije, naziv Lički krumpir upisuje se u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Zaštita proizvoda Lički krumpir temelji se na njegovoj kvaliteti koja proizlazi iz specifičnosti uzgojnog područja i na njegovom ugledu vezanom uz dugu tradiciju uzgoja.

Proizvodnja Ličkog krumpira obuhvaća zemljopisno područje Like. Povoljne prirodne uvjete za uzgoj Ličkog krumpira iskoristili su stanovnici područja Like koji na tom području ima dugu tradiciju uzgoja, a postao je i glavna prehrambena namirnica koja je zamjenjivala kruh.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.