Zabava

rođen na današnji dan

Bojkot po Boycottu: Kako je Charles Cunningham Boycott nehotice postao sinonim za otpor

Bojkot po Boycottu: Kako je Charles Cunningham Boycott nehotice postao sinonim za otpor
Ilustracija

Charles Cunningham Boycott, engleski kapetan rođen 12. ožujka 1832. u Norfolku, u Engleskoj, postao je nehotice sinonim za otpor i protest kroz pojam koji nosi njegovo ime: bojkot.

Nakon vojne karijere, Boycott se preselio u Irsku gdje je postao upravitelj imanja za 3. grofa od Erne u okrugu Mayo, navodi Wikipedia. Njegov posao bio je prikupljanje stanarina od stanara, što ga je dovelo u središte društvenih tenzija tijekom irske zemaljske krize​, piše Britannica.

U 1880., kada su stanari, pogođeni lošim žetvama, zatražili smanjenje stanarine za 25%, Boycott, po nalogu svog poslodavca, odbio je te zahtjeve te je dobio dozvolu za izbacivanje stanara koji nisu plaćali stanarinu.

Nakon što su tri obitelji evakuirane, Michael Davitt i njegova Irska nacionalna zemaljska liga pozvali su na masovni sastanak kako bi razgovarali o borbi protiv tiranije. Charles Stewart Parnell, vođa Lige zemlje, predložio je strategiju potpunog društvenog odbacivanja svakoga tko odbije zahtjeve za niže stanarine, što je prvo primijenjeno na Boycotta, navodi Amusing Planet.

Cijela zajednica je prestala komunicirati s Boycottom, nitko mu nije želio prodati ili kupiti od njega, čak ni poštar nije dolazio.

U očaju, Boycott je napisao pismo za The Times izlažući svoju situaciju. Simpatizeri iz Belfasta i Dublina organizirali su ekspediciju kako bi mu pomogli ubrati usjeve, uz zaštitu od gotovo devet stotina vojnika. Međutim, trošak spašavanja usjeva iznosio je višestruko više od njihove stvarne vrijednosti​.

Termin "bojkot" nastao je iz te situacije, kada je lokalni svećenik predložio taj izraz kao novi način da se opiše ova vrsta društvene izolacije.

Riječ je brzo ušla u engleski jezik, a potom i u druge svjetske jezike. Boycott je na kraju napustio Irsku i postao upravitelj imanja u Suffolku, u Engleskoj, gdje je i umro 1897. godine. Njegovo ime ostaje zauvijek upamćeno kao sinonim za nenasilni otpor i protest, prenosi Amusing Planet.

Ova priča o Charlesu Cunninghamu Boycottu nije samo fascinantna anegdota iz povijesti, već i podsjetnik na moć zajednice i solidarnosti u borbi za pravedniju stvar.


Reci što misliš!