Na Trgu Petra Zoranića
Započinje 6. Tuna, Sushi & Wine Festival
Na Trgu Petra Zoranića započinje 6. Tuna, Sushi & Wine Festival koji će trajati sve do 21. svibnja
Trg će za to vrijeme biti pretvoren u Gastro pijacu na kojoj će
svoje proizvode nuditi nekoliko OPG-a sa šireg zadarskog
područja, a šestodnevnu gastronomsku priču na temu plave ribe
otvorit će zadarski chef i vlasnik Trattorie „Maditerraneo“
Robert Pinto, zajedno s učenicima Hotelijersko-turističke i
ugostiteljske škole koje Pinto podučava kulinarstvu te učenicima
Srednje škole Biograd. Sa svojim ribljim jelima prvog dana
Festivala predstavit će se i poznati zadarski Restoran
„Kornat“.
Chef Pinto je svoj cooking show osmislio na teme koje je pronašao
u bogatoj tradiciji pripremanja i čuvanja plave ribe u zadarskom
kraju.
– Želim pokazati kako su nekada, prije hladnjaka i zamrzivača, ribari i kuhari čuvali ribu i riblja jela – kaže on.
– Od saura i marinada koje su se nekad radile mi danas možemo, uz malo invencije i začina, dobiti izvrsna jela. Dakle, ponudit ću tradicionalni saur od srdele te jednu staru riblju marinadu u kojoj je glavni začin peršin, petrusimul.
Dok Pinto bude pripremao svoje marinirane srdele, učenici će na
gradelama peći tunjevinu, ali i posjetiteljima
nuditi sushi rolice.
U gastro programu sudjeluju i zadarske vinarije Degarra, Fiolić i
Kraljevski vinogradi, a u ponudi će biti i Ožujsko pivo. Maraska
je osigurala svoja pića za koktele koji će se pripremati za
vrijeme trajanja Festivala.
Program koji će trajati do 13:30 sati vodit će novinar Damir
Granić, dok je glazbeni dio programa prepušten poznatom zadarskom
DJ-u Mati Kokiću.
Istodobno će na Trgu Petra Zoranića biti otvorena i izložba
fotografija Jose Špralje i njegovog unuka Jeana Marca Saridnija
pod nazivom „Tuna“, koja je prvi put postavljena još prije 20-ak
godina, a u atriju palače Cedulin otvorit će se izložba
fotografija Danijela Kolege „Ravnoteža“.
Bonovi za hranu stoje 25 kuna, za piće 10 kuna, a sav prihod je
namijenjen za opremanje kulinarskog kabineta
Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole na Puntamici te
Ligi za borbu protiv raka Zadar.
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, na dan Sv. Luce, u Koncertnoj dvorani braće Berse s početkom u 19 sati, adventsko pripovijedanje - "Ferali u noći- priče koje nose svjetlo".
-
U sklopu izvođenja radova tvrtke Euro projekt d.o.o. na izgradnji javnog sustava odvodnje od nedjelje, 15. prosinca 2024. godine započinje izvođenje radova na rekonstrukciji i dogradnji kanalizacijske i vodoopskrbne mreže na području gradskog naselja Vidikovac.
-
Pročitajte dnevni horoskop i doznajte što vam za današnji dan predkazuju zvijezde
-
LUKORAN - Uginula lešina dupina već dva tjedna stoji na škrapama kod mjesta Lukoran na otoku Ugljanu. Čitateljica javlja da nitko od odgovornih do sad nije reagirao.
Izdvojeno
-
U prvoj utakmici 17. kola HNL-a Slaven Belupo je kao domaćin svladao Goricu sa 2-1 (0-1). Gosti su poveli golom Medina Gashija (8), no Alen Grgić (67) i Antonio Jagušić (82) su u nastavku preokrenuli.
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
-
Bacivši pogled na impozantan niz priznanja koje je Audiardov najnoviji i svakako najluđi uradak u dugovječnoj karijeri do sad prikupio, čovjek bi lako mogao steći krivi dojam kako se pred njim doista nalazi najimpresivnije filmsko ostvarenje godine, ali istina je potpuno drugačija.
-
Mjerenje inteligencije kod životinja prilično je škakljiva stvar. Međutim, provedeni su brojni pokusi kako bi se testirale sposobnosti sićušnih mozgova kukaca. Rezultati su iznenađujući.
Reci što misliš!