Zabava

doajen barmenstva

Drago Sikirić: Zadar je uvijek imao kvalitetne barmene

Drago Sikirić: Zadar je uvijek imao kvalitetne barmene
eZadar

U Zadru je, nakon osam godina, proteklog vikenda održano Regionalno natjecanja barmena. U stručnom žiriju bio je i Drago Sikirić, doajen barmenstva u našem gradu i umirovljeni profesor u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi

Poziv da sudjeluje u ocjenjivanju barskih mješavina na ovom natjecanju, održanom u Muro baru, vrlo ga je razveselio upravo zbog činjenice da Zadar dugo nije imao ovakvu vrstu natjecanja.

- Stjecajem okolnosti prestao sam to voditi, nisam više mogao. Zadar je puno puta osvojio prva mjesta i na državnom i međunarodnom natjecanju i u stručnom radu i kvaliteti barske mješavine. Bilo je tu ljudi koji su osvajali prva mjesta u stručnom radu i bili na svjetskom prvenstvu. Uglavnom, Zadar je imao kvalitetu barmena od kojih su pojedini ovdje i danas i moji učenici na koje sam ponosan i ponosan sam što smo uspjeli ponovno vratiti ovo natjecanje. Bio sam sretan kad su me pozvali da dođem - kazao nam je Drago.

Napomenuo je kako se Zadar ima razloga ponositi i svojim barmenima, pa i novim generacijama od kojih su se neki predstavili i na spomenutom natjecanju.

- Ima jako kvalitetnih barskih mješavina, vidi se da je tu struka. Maraska se ponovno pojavila kao sponzor jer je ona okosnica koja bi trebala biti i prva ta koja će nas poticati da miješamo barske mješavine. Možemo se na koncu i ponositi našim maraskinom kojeg su pili kraljevi i kraljice. Moramo njegovati našu tradiciju, imamo najljepši grad, Pozdrav Suncu, Zadar ima što pokazati, samo moramo raditi na tim kadrovima. Moramo animirati sve ugostiteljske radnje, i cijeli grad i Turistička zajednica i grada i županije moraju to njegovati da bi uspjeli po kvaliteti. Vidimo da gosti dolaze i svi volu zabavu i piće i zanima ih što ćemo im ponuditi - kaže nam naš sugovornik dok je stručnim nepcem ocjenjivao koktele koji su pred njega kao suca stizali.

4cb18bf37c6202e0945a1de3086249cd.jpg?v=2- Nekad se radilo i ispred gosta, neka barska mješavina koja nije poznata. To sam nekad radio, prilagodio bih nekoj dami barsku mješavinu točno u boji njezine haljine, a pogodio bih i okus i miris, što je jako teško. Ne možemo uopće zamisliti koliko se dnevno radi novih barskih mješavina. Mora se poraditi i na dekoracijama - prisjetio se.

Tijekom rada u školi obrazovao je puno barmena, ne može niti sjetiti koliko:

- Puno generacija je bilo. Neki su nastavili, puno ih ima koji to još rade, puno mojih učenika je na stranim brodovima, uspjeli su u životu. To je lijepa odskočna daska kad si mlad i šarmantan, jer treba ljude i animirati.

Podržao je rad i novoosnovane Udruge ugostiteljskih djelatnica Back 2 Basic, koja je i organizirala ovo natjecanje. Pohvalio je i činjenicu da su na natjecanju sudjelovali učenici škole.

- Naša škola je izvrsna, u to ne treba sumnjati - zaključio je.

Mladom kadru poručio je da kad nešto voliš i želiš, onda ćeš u tome i uspjeti. Prisjeća se kako mu nije bilo lako 1991. pod granatama ići na natjecanje u Austriju, ali isplatilo se jer je osvojio drugo mjesto u stručnom radu među 80 barmena iz cijelog svijeta. 

 


Reci što misliš!