Zabava

Festival piva

Otvoren 200. Oktoberfest

Otvoren 200. Oktoberfest

Otvorio ga je gradonačelnik Christian Ude probijanjem prve pivske bačve točno u podne, što je ritual koji traje već 60 godina

Otvoren je jubilarni, 200. bavarski festival piva, muenchenski Oktoberfest, javlja HTV

Otvorio ga je gradonačelnik Christian Ude probijanjem prve pivske bačve točno u podne, što je ritual koji traje već 60 godina.

Oktoberfest je pokrenut kao proslava vjenčanja bavarskog princa, poslije kralja Ludviga prvog, s Thereseom von Sachsen-Hildburghausen 12. listopada 1810. godine, a s vremenom se pretvorio u najveći pučki festival na svijetu.

Šest velikih muenchenskih pivovara proizvelo je pivo prema receptima od prije dva stoljeća u pokušaju oživljavanja okusa tog razdoblja. Recept napitka koji će se prodavati samo na festivalu čuva se kao dragocjenost u muzeju piva.

Festival se od osnutka organizira u Theresenwieseu, ovalnom parku površine 31 hektar nazvanom u čast bavarske kraljice, na istome mjestu gdje se održala proslava njezina vjenčanja s Ludvigom.

Oktoberfest traje do 4. listopada, a od osamdesetih godina svake godine privuče prosječno šest milijuna posjetitelja, od kojih 72 posto iz regije i 19 posto stranih turista.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.