Zabava

Kritika vijeća

HRT bi trebao više poticati suvremenu dramsku umjetnost

HRT bi trebao više poticati suvremenu dramsku umjetnost

Programsko vijeće HRT-a na današnjoj je sjednici raspravljalo o Dramskome programu Hrvatskog radija i Hrvatske televizije te iznijelo pohvale na račun radija i kritike na račun televizije kada je riječ o Dramskome programu.

Tako je među ostalim Vijeće istaknulo kako se od 2008. do danas bilježi pad proizvodnje Dramskog programa HTV-a. Članica Vijeća Neda Ritz upozorila je kako bi HTV morao u znatno većoj mjeri stvarati vlastite dramske sadržaje, upitavši zašto kuća s više od 3.000 zaposlenih ne proizvodi više dramskih sadržaja. 'Među najviše devastiranim programima je Dramski program, to treba obnoviti. Zadatak televizije je da mora sama biti sposobna stvarati takve sadržaje i poticati suvremenu dramsku umjetnost', rekla je Neda Ritz.

Članovi Vijeća smatraju kako je u Dramskome programu HTV-a nedovoljno zastupljena HRT-ova vlastita proizvodnja u odnosu na onu vanjske produkcije.

 

Član Vijeća Zoran Šangut pozvao je na snimanje kvalitetnog serijala o Domovinskome ratu, po uzoru na seriju 'Kapelski kresovi' koju je snimila tadašnja RTV Zagreb 70-ih godina.

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman osvrnuo se na kritike Vijeća, istaknuvši kako, kada je riječ o kvantiteti i kvaliteti Dramskog programa, odnosno njegovoj usporedbi s ranijim razdobljima, današnji HRT ima obvezu izdvajati najmanje 15 posto godišnjeg programskog budžeta za nabavu europskih djela neovisnih proizvođača, od čega polovica mora biti izdvojena za nabavu djela na hrvatskom jeziku.

Glavni je ravnatelj također upozorio i kako je dio zaposlenika HRT-a koji su stvarali kvalitetne dramske sadržaje otišao u zasluženu mirovinu, zbog čega je došlo do pada zanatskih resursa.

Vijeće je potom donijelo jednoglasan zaključak kako je raspravljalo o Dramskome programu HTV-a i HR-a te kako je iznijelo niz primjedaba o Dramskome programu, kako HTV ne ispunjava svoje obveze iz područja Dramskog programa, stoga se poziva na ispunjavanje tih obveza uz potrebu jačanja hrvatskog dramskog stvaralaštva.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.